Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.08.2019.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kakanj dobija punionicu za električna vozila

Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Na adresu Općine Kakanj stigla je inicijativa Elektroprivrede BiH za saradnju na instaliranju javne punionice za električna vozila na prostoru Kaknja.

U inicijativi se, između ostalog, kaže da su prema dosadašnjem iskustvu korisnici ovih punionica u vrijeme godišnjih odmora vlasnici električnih vozila koji žive u inostranstvu, a porijeklom su iz BiH, turisti koji posjećuju BiH i drugi vozači, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Elektroprivreda BiH u svom voznom parku posjeduje određeni broj električnih vozila, te je u ovom momentu najveći korporativni korisnik električnih vozila i vlasnik najveće infrastrukture za punjenje u BiH.

Na ovu inicijativu iz Općine Kakanj je odgovoreno pozitivno.

Trošak električne energije za pogon električnih vozila u prosjeku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanja je također značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

Prednosti korišćenja električnih vozila u BiH su značajno smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje kvalitete zraka u BiH, smanjenje emisija CO2, višestruko niža cijena pogonskog goriva, smanjenje buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU, a u budućnosti se mogu očekivati i u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.