Izvor: Nova ekonomija | Četvrtak, 08.08.2019.| 09:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Srbije donijela Uredbu za podsticaje stranim filmadžijama

Ilustracija (Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Vlada Srbije donijela je Uredbu o podsticajima za investitore koji u Srbiji prave igrane, animirane i TV filmove, serije, dokumentarni film i TV program i druga audiovizuelna djela.

Da bi se kvalifikovao za podsticaje, potrebno je da u svrhu proizvodnje investitor u budžetu produkcije namjeni sredstva za realizaciju projekta u Srbiji u iznosu većem od 300.000 EUR za igrani ili TV film.

Ukoliko pravi TV seriju potrebno je da namjeni više od 300.000 EUR, s tim da iznos sredstava namijenjen za realizaciju po epizodi ne može biti manji od 100.000 EUR.

Za animirani film, audio i/ili vizuelnu postprodukciju audiovizuelnog djela treba da izdvoji više od 150.000 EUR, za namjenski film isto toliko, a za dokumentarni film i TV program 50.000 EUR.

Novac se dodjeljuje putem povraćaja 25% kvalifikovanih troškova proizvodnje audiovizuelnog djela ostvarenih u Srbiji, navodi se u uredbi.

Pod uslovom da investitor potroši više od 5 mil EUR u Srbiji, podsticaji će iznositi 30% kvalifikovanih troškova.

Podsticajna sredstva koja se dodjeljuju za namjenski film dodjeljuju se u iznosu od 20% troškova, s tim da ukupan iznos odobrenih sredstava koja se dodjeljuju u toku tri uzastopne fiskalne godine ne prelazi propisani maksimalni iznos državne pomoći male vrijednosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.