Izvor: Večernje novosti | Četvrtak, 08.08.2019.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi i beogradska firma Rudex otvaraju fabriku industrijskog eksploziva u Boljevcu

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Velika kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala, u strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom Rudex, otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca, koji je služio za skladištenje municije, najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

- Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrijednost investicije - ističe predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović. - Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika.

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su, saznajemo, pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se, po riječima Marjanovića, očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor koji je od decembra prošle godine, sa udjelom od 63% u većinskom vlasništvu kineske kompanije Zijin.

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije Zijin godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susjedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cijenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Osim rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.