NavMenu

Tuzla i Užice u novom projektu recikliranja otpada u prigradskim sredinama

Izvor: eKapija Srijeda, 07.08.2019. 11:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Tuzla i Užice ponovo učestvuju u projektu prekogranične saradnje u oblasti upravljanja komunalnim otpadom.

Stanovništvo prigradskih naselja iz Tuzle i Užica, po 5.000 domaćinstava, učestvovaće u projekta "Predgrađa recikliraju – uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima". Dobiće po dvije kante za ambalažni i miješani otpad, što znači da se građani tih područja uključuju u pravilno upravljanje otpadom. Projekat je predvidio i nabavku opreme za komunalna preduzeća i kamiona za odvoz ovog otpada.

- Projekat će pokušati educirati građane šta znači i zašto je važno da se vrši primarna selekcija otpada. Moram reći da u BiH ponestaje prostora za deponovanje i da mi nemamo alternative, moramo proširiti tu mrežu kako bismo produžili vijek trajanja naše deponije - navodi Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla, prenosi RTV Slon.

Želja je da se reciklovani otpad ponovo vrati u proizvodnju. Vrijednost projekta je 710.000 EUR, a osim tuzlanskog Komunalca učesnici su Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko i Javno komunalno preduzeće Bioktoš Užice, te Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

- Projekat je vrlo značajan jer životna sredina nije vlasništvo pojedinca, jedne lokalne samouprave nego šireg područja gdje moramo zajednički da radimo, da rješavamo probleme u životnoj sredini - rekao je Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Užice.

Građani su, kako navode iz komunalnih preduzeća, ranije pokazali interes za učešće u ovakvim projektima. Iskustva projekta selekcije otpada koji je proveden u obrazovnim ustanovama u godinama iza nas, su pozitivna.

- Naišli smo na pozitivne komentare. Moram reći da taj projekat i danas živi, da smo ga proširili i to je primjer kako će funkcionisati ovaj projekat koji je danas započet - ističe Bećirović.

Novi projekat prekogranične saradnje ova dva grada predvidio je i edukativne sadržaje za građane po mjesnim zajednicama, ali i individualna savjetovanja.

Provedba projekta će trajati 18 mjeseci. Na prvom sastanku projektnog tima iz Tuzle i Užica potpisan je Sporazum o partnerstvu, a razgovarano je i o budućim projektima i pozivima Evropske unije na koje bi partneri mogli aplicirati i nastaviti rješavati probleme u oblasti zaštite životne sredine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.