Izvor: Indikator | Srijeda, 07.08.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH prolongirala medijaciju sa Energetskom zajednicom za Blok 7 TE Tuzla - Novi sastanak zakazan za septembar

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina prolongirala je medijaciju sa Energetskom zajednicom zbog spora oko garancija datih za gradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Sastanak je bio zakazan za 24. juli u Beču, ali ga je delegacija naše zemlje, iz do sada nepoznatih razloga, otkazala dan ranije, 23. jula, te prolongirala za septembar, izvijestio je portal Vijesti.ba.

Energetska zajednica upozorila je u više navrata vlast u FBiH da ne odobrava garanciju za kredit kineske državne banke, koji je osmišljen kao pomoć Elektroprivredi BiH za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla, jer pomenuta garancija predstavlja državnu pomoć. Od Vijeća za državnu pomoć u BiH zatraženo je da preispita garanciju u skladu sa acquis-om o državnoj pomoći Energetske zajednice.

Upućeni izvori Vijesti.ba kažu da je Energetska zajednica prošle godine ponudila delegaciji BiH da dostavi dodatne argumente o tome da garancija za kineski kredit ne predstavlja državnu pomoć ili da prihvatiti činjenicu da se ipak radi o državnoj pomoći, ali da se obrazloži zašto se smatra da je to dozvoljena državna pomoć. No, vlast je to ignorisala i odobrila kineski kredit, uz prihvatanje procesa medijacije sa Energetskom zajednicom.

U procesu medijacije ide se korak po korak i dokazuje ko je u pravu, budući da BiH negira da garancija sadrži elemente nedozvoljene državne pomoći. No, otvoreno je pitanje šta se u ovom procesu može riješiti, budući da je BiH, kao član, preuzela obaveze definisane sporazumom o Energetskoj zajednici, na što su, osim Energetske zajednice, ukazivali i predstavnici EU.

Bilo kako bilo, nova runda razgovora trebalo je da bude održana krajem prošlog mjeseca, ali delegacija BiH je otkazala sastanak 23. jula i prolongirala ga za septembar.

Sastanak je otkazan istog dana kada je održana sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj su se državni ministri trebalo da izjasne o prijedlogu pisma podrške projektu gradnje Bloka 7, ali je ova tačka skinuta sa dnevnog reda, takođe iz do sada nepoznatih razloga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.