Izvor: Indikator | Srijeda, 07.08.2019.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izraelska fondacija M.T. Abraham zainteresovana da preuzme Aluminij

(Foto: Aluminij.ba)
Dnevni avaz je u utorak, 6. avgusta, objavio da se fondacija M.T. Abraham koju vodi Amir Gross Kabiri, poduzetnik i vlasnik fudbalskog kluba Hapoel iz Tel Aviva, pojavila kao novi potencijalni kupac mostarskog Aluminija, koji je prekinuo proizvodnju zbog nagomilanih gubitaka i nerentabilnog poslovanja.

Citirajući neimenovani izvor iz Vlade Federacije BiH, u čijem je vlasništvu 44% udjela u Aluminiju, list tvrdi kako su predstavnici fondacije čije je sjedište u Parizu u tajnosti prošle sedmice boravili u Sarajevu gdje su se sastali s predsjednikom federalne vlade Fadilom Novalićem i pritom potvrdili kako su zainteresirani za ulaganje u mostarsku tvornicu.

Navodno su zatražili da im iz uprave Aluminija dostave pokazatelje o poslovanju.

- Za sada se ne može precizno utvrditi koliko ozbiljno su zainteresirani za ulazak u Aluminij i jesu li doista ozbiljan potencijalni strateški partner koji može ponuditi konkretan plan za izlazak mostarskoga preduzeća iz teške krize - kazao je za Avaz neimenovani dužnosnik entitetske vlade.

Neobično je da se o fonaciji M.T. Abraham na njenim mrežnim stranicama može naći kako je njena misija prije svega promovisanje kulture s naglaskom na impresionističku i savremenu umjetnost.

Istovremeno stoji kako fondacija djeluje u saradnji s kineskom industrijskom tvrtkom China Machinery Engineering Corporation, a zapravo je ona ta koja ima bogato iskustvo u oblasti energetike i ima razgranate poslove po Evropi i svijetu.

U Vladi Federacije BiH planiraju nastaviti pregovore s tvrtkom WAQT Trade LLC iz Dubaija koja je ranije iskazala interes za preuzimanje Aluminija odnosno kupnju 44% državnog vlasničkog udjela i još 44% vlasništva koji je u rukama malih dioničara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.