Izvor: Glas Srpske | Utorak, 06.08.2019.| 14:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U BiH se do 2022. očekuje ekonomski rast od 3,8% godišnje

Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)
U BiH se od 2020. do 2022. godine, pod pretpostavkom očuvanja stabilnog okruženja, očekuje ekonomski rast po prosječnim stopama od 3,8% na godišnjem nivou, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Tokom ovog perioda očekuje se da domaća potražnja kroz privatnu potrošnju i investicije bude glavni oslonac ekonomskog rasta.

S druge strane, tokom posmatranog perioda, očekuje se stagnacija javne potrošnje, što će dovesti do smanjenja njenog učešća u strukturi bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno njegovog doprinosa u ekonomskom rastu, navodi Direkcija u informaciji o perspektivama za BiH.

U tom periodu očekuje se da bi reformske mjere usmjerene na poboljšanje poslovnog ambijenta trebalo da dovedu do većih ulaganja koja bi prvenstveno ojačala privatni sektor, povećala zaposlenost, ali i spoljnotrgovinsku razmjenu.

Od 2020. do 2022. u BiH se očekuje osjetniji rast ekonomske aktivnosti u okviru kojeg bi dešavanja u industrijskoj proizvodnji trebalo da imaju glavnu ulogu.

Osim spoljnih prilika u ovom srednjoročnom vremenskom okviru, očekuje se i značajniji uticaj internih dinamika u funkciji jačanja industrijske proizvodnje u BiH, što će, prema projekcijama, za rezultat imati očekivane stope rasta fizičkog obima proizvodnje od 5% na godišnjem nivou.

Srednjoročne prognoze u oblasti tržišta rada od 2020. do 2022. vezane su za očekivani ekonomski rast u regionu i EU, što bi trebalo imati pozitivne implikacije na zaposlenost i na plate u BiH.

Povećanje izvoza i investicija u BiH bi podstaklo zapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta, te uz, pozitivna dešavanja u oblasti industrije, trgovne, ali i određenih usluga, stvorilo realne uslove za rast broja zaposlenih.

U informaciji se navodi da bi se od 2020. do 2022. broj zaposlenih mogao biti povećan od 2,9% do 3,1% na godišnjem nivou. Uz povećan obim poslova i bolju poslovnu klimu, očekuje se i rast neto plata od 3,2% do 3,4% na godišnjem nivou.

U informaciji se navodi da u 2020. rast cijena može biti po stopi od 1,4%, a od 2021. do 2022. od 1,5 do 1,7%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.