NavMenu

Crnogorci duguju bankama skoro 3 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 06.08.2019. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)Ilustracija
Dug građana Crne Gore, koji obuhvata kredite stanovništva, preduzetnika i kreditne kartice, iznosi 1,3 mlrd EUR, dok krediti privrede, Vlade i odobreni plasmani kod banaka vrijede 1,6 mlrd EUR, saopšteno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG).

To znači da ukupna dugovanja crnogorske privrede i stanovništa iznose 2,9 mlrd EUR.

Građani su, kako su naveli u CBCG, najviše kredita podigli u Podgoričkoj banci, nekadašnjoj Societe Generale Montenegro, u vrijednosti od 236 mil EUR.

Slijede Erste banka sa odobrenih 223,7 mil EUR, NLB sa 218,1 mil EUR i Crnogorska komercijalna banka (CKB) sa 191 mil EUR odobrenih kredita.

Najveći iznos kredita pravnim licima odobrile su CKB 349,6 mil EUR, Hipotekama banka 184,1 mil EUR, Podgorička banka 183,9 mil EUR, Erste banka 178,8 mil EUR i NLB 155,1 mil EUR", precizirali su u CBCG.


Kako su dodali, u odnosu na kraj prošle godine i prema podacima za 13 banaka u sistemu, krediti građana bilježe rast od 76,7 mil EUR, odnosno 6,24% dok su krediti pravnim licima povećani za 132,6 mil EUR, tačnije za 8,78%.

Kada je riječ o prosječnom dugovanju građana po kartici, ono iznosi 58 EUR, dok je prosječno zaduženje po tekućem računu 331,5 EUR.

Prema poslednjim podacima od 30. juna, ukupan iznos dugovanja po osnovu dozvoljenog minusa i kreditnih kartica građana iznosi 35,5 mil EUR, pišu Dnevne novine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.