Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 05.08.2019.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kasa putarina u RS sve punija - U prvoj polovini 2019. ostvareno više od 9 mil KM prihoda

(Foto: Mikica Šubara)
Na autoputevima u RS u prvoj polovini ove godine po osnovu naplate putarine ostvaren je prihod viši od 9 mil KM, samim tim sve je više automobila koji saobraćaju na domaćim autoputevima.

U preduzeću Autoputevi RS kažu da su u prvom polugodištu ove godine od naplate putarina ostvarili prihod u iznosu od 9.015.903 KM.

- Prihodi ostvareni po osnovu naplate putarine na autoputevima u RS znatno su veći u odnosu na prethodni period, ponajviše zbog činjenice da je u prošloj godini okončana izgradnja autoputa 9. januar Banjaluka-Doboj, u dužini od 72 kilometra - kažu u ovom preduzeću.

Oni ističu da je pomenuti autoput povezan sa autoputem E 661 Gradiška-Banjaluka, dužine 34 kilometara, pa su vozačima na raspologanju dvije savremene i bezbjedne saobraćajnice dužine više od 100 kilometara, što svakako utiče i na vrijeme putovanja.

- Budući da je na autoputevima u RS iz dana u dan sve više vozila, jasno je da i prihod ostvaren od naplate putarina svakodnevno raste, što je razlog za zadovoljstvo - kažu u Autoputevima RS.

Međutim, napominju da se tek po zatvaranju sistema naplate putarine na autoputu E 661 Gradiška-Banjaluka i po završetku izgradnje mosta preko rijeke Save, kojim će pomenuti autoput biti povezan sa evropskom mrežom autoputeva, može očekivati još značajniji porast prihoda od putarine.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže da ovaj autoput već opravdava svoje postojanje, ali da će se pravi efekti vidjeti tek nakon izgradnje mosta na Savi i graničnog prelaza sa Hrvatskom.

- Ovaj dio autoputa u RS bio bi de fakto konkurentski put autoputu u Hrvatskoj, jer bi se dobar dio saobraćaja na relaciji Zagreb-Beograd mogao prevući u BiH - kaže Radivojac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.