Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 05.08.2019.| 14:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela izgradnja reciklažnog dvorišta u Ilijašu

Ilustracija (Foto: Standard Vršac)
Protekle subote, 3. avgusta, počela je prva faza izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu.

Radovi obuhvataju izgradnju potpornog zida, ograde, oborinske i fekalne kanalizacije, hidrantske i sanitarne mreže u vrijednosti od 331.885 KM.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osiguralo je sredstva u iznosu od 250.000 KM, a Općina Ilijaš nedostajuća sredstva, saopćeno je iz Općine.

Izvođač radova je firma Vizija iz Visokog, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo IG Banjaluka. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta biće zaokružen sistem dvolinijskog odvoza otpada. Reciklažno dvorište biće pozicionirano na ulazu u industrijsku zonu Željezara, na prostoru gdje se trenutno nalazi organizaciona jedinica KJKP Rad.

Ukupna vrijednost projekta je više od 700.000, a prva faze će koštati 331.000 KM. Po završetku kompletnog projekta reciklažno dvorište će biti predato na upravljanje KJKP Rad.

Funkcija reciklažnog dvorišta je dvostruka, tu će moći odlagati otpad i građani, ali najviše će služiti na upotrebu KJKP Rad, te će značajno doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije.

Općina Ilijaš je prethodno osigurala idejni projekat reciklažnog dvorišta, izdala urbanističku saglasnost, obezbijedila glavni projekat, izvršila reviziju glavnog projekta, izdala neophodna odobrenja za građenje, provedena je procedura javne nabavke i izaberan izvođač radova, te nadzor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.