NavMenu

Srbija planira kupovinu Elektroprivrede RS? - U cilju razvoj hidroenergije i zajednički projekti na Drini

Izvor: Capital Ponedjeljak, 05.08.2019. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Elektroprivreda Srbije (EPS) planira kupovinu elektroprivreda u komšiluku, a prva na listi je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), pišu beogradske Večernje novosti.

Prva elektroprivreda, najbliža ovom scenariju je u Republici Srpskoj, sa kojom EPS ima mnogobrojne zajedničke projekte.

Da li će doći do širenja ne zavisi samo od ekonomskih pitanja, jer je energetsko pitanje uvijek imalo političku težinu.

Da Srbija ne planira da proda EPS, jer želi da da kupuje elektroprivrede iz okruženja i širi i jača svoju energetsku kompaniju, nedavno je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Napomenuo je da je to i političko pitanje, jer bez obzira na sredstva, koja treba obezbjediti, do kupovine neće doći ukoliko komšije ne žele Srbiji prodati svoje elektroprivrede.

Elektroprivreda Srbije sa svojim kapacitetom predstavlja najveću fabriku struje na Balkanu. Veća je od svih elektroprivreda sa prostora velike Juguslavije i to zajedno.

- Energetski sistem SFRJ je bio fascinantan, usklađen i moćan - konstatuje Dragan Šagovnović, generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu i dodaje da "to što su ti sistemi bili uvezani i kompatibilni je dobra osnova za širenje EPS-a u regionu".

Ekonomski institut je, napominje, još 2008. pokrenuo incijativu za spajanje EPS-a i kompanije Elektroprivreda Republike Srpske.

- Koji bi model spajanja dveju elektroprivreda bio – osnivanje zajedničkog preduzeća, kupovina ili nešto treće, zavisi od političke volje u okruženju. EPS je već sad najveći na Balkanu, veći od njih svih zajedno. Ali preduzeće nastalo spajanjem ERS-a i EPS-a bi bilo veoma respektabilno na balkanskom tržištu električne energije. S druge strane, to bi olakšalo mnoge zajedničke poslove - kaže Šagovnović.


Kod eventualne kupovine crnogorske elektroprivrede, prema riječima Šaganovića, moglo bi da bude problema, upravo iz političkih razloga.

Stručnjaci ističu da Srbiju sad najviše interesuje mogućnost razvoja hridroenergije i struje koja bi se dobijala na taj način.

Upravo zbog toga im je u sferi interesovanja Republika Srpska, koja dijeli Drinu sa Srbijom, a ta saradnja bi bila i osnov za ERS, jer bi mogli da se ubrzaju mnogi zajednički projekti.

Među najvećim energetskim planovima Srbije i Bosne i Hercegovine je izgradnja tri hidroelektrane na srednjoj Drini, čija se vrijednosti procjenjuje na 900 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.