NavMenu

Izgradnja GP Doljani i Osoje na čekanju, potrebno 4,2 mil KM - Većina graničnih prelaza u BiH ne ispunjava uslove izgrađenosti i opremljenosti

Izvor: Capital Ponedjeljak, 05.08.2019. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)Ilustracija
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH predvidjela je u planu za 2017.-2019. godinu izgradnju nekoliko graničnih prijelaza, ukoliko bi kroz svoje budžete u tom periodu dobila potrebna sredstva za ta kapitalna ulaganja.

Kako je Feni potvrđeno iz te uprave, u navedenom periodu završena je izgradnja graničnih prijelaza Ivanica i Gradiška, te aerodroma Tuzla i Mostar. Za izgradnju GP Ivanica utrošeno je 2 mil KM, za izgradnju GP Gradiška – 24 mil KM, za Aerodrom Tuzla utrošeno je 2 mil KM a za Aerodrom Mostar – 1,8 mil KM.

Za izgradnju graničnih prijelaza Bratunac, Svilaj i Vardište u toku je tenderska procedura. Za izgradnju GP Bratunac potrebno je 14,5 mil KM i od tog iznosa nedostajuća sredstva su 7 mil KM. Za izgradnju GP Svilaj potrebno je 20 mil KM a nedostajuća sredstva su 7 mil KM. Za izgradnju GP Vardište neophodno je 940.000 KM.

Za izgradnju graničnih prijelaza Doljani i Osoje potrebno je po 4,2 mil KM. Sredstva za ova dva granična prijelaza nisu obezbijeđena u 2019. godini, te je ponovo upućen zahtjev za 2020. godinu, rečeno je Feni iz UIO BiH.

Bosna i Hercegovini sa susjednim zemljama ima 86 graničnih prijelaza.

Međunarodni granični prijelazi za cestovni saobraćaj putnika i roba, koji podliježu inspekcijskim kontrolama između BiH i Republike Hrvatske su: Gradiška–Stara Gradiška i Bijača–Nova Sela.

Granični prijelaz Bijača ispunjava sve uslove propisane Pravilnikom o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza. Završena je izgradnja novog Graničnog prijelaza Gradiška, a postojeća lokacija ne zadovoljava uslove iz Pravilnika, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Granični prijelazi između BiH i Hrvatske za međunarodni cestovni saobraćaj putnika i roba, te za promet voća i povrća koje shodno zakonodavstvu ugovorenih strana podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prevoza preko zajedničke državne granice su: Orašje–Županja, Izačić–Ličko Petrovo Selo, Gorica–Vinjani Donji i Ivanica–Gornji Brgat. Navedeni granični prijelazi ispunjavaju uslove iz navedenog Pravilnika.

Ostali granični prijelazi za međunarodni saobraćaj putnika i roba su: Brčko–Gunja, Šamac-Slavonski Šamac, Brod–Slavonski Brod, Gradina–Jasenovac, Velika Kladuša–Maljevac, Strmica–Strmica, Kamensko–Kamensko, Osoje–Vinjani Gornji, Neum I–Klek i Neum II–Zaton Doli.

Granični prijelazi: Šamac, Gradina, Velika Kladuša, Kamensko, Neum I i Neum II ispunjavaju uslove iz Pravilnika dok granični prelaz; Brčko, Brod, Strmica, Osoje ne ispunjavaju uslove iz Pravilnika.

Granični prijelazi za željeznički saobraćaj su: Brčko–Drenovci, Šamac–Slavonski Šamac, Dobrljin–Volinja, Martin Brod–Ličko Dugo Polje i Čapljina–Metković. Na navedenim graničnim prijelazima infrastrukturu dužan je da obezbijedi operater. Uslovi nisu obezbijeđeni u skladu sa važećim Pravilnikom.

Novoizgrađeni GP GradiškaNovoizgrađeni GP Gradiška
Granični prijelazi za međunarodni cestovni saobraćaj putnika su: Kostajnica–Hrvatska Kostajnica, Novi Grad–Dvor, Ripač–Užljebić, Prisika–Aržano, Orahovlje–Orah, Crveni Grm–Mali Prolog, Zvirići–Prud, Doljani–Metković i Trebimlja–Čepikuće.

Međunarodni granični prijelazi Kostajnica i Novi Grad ispunjavaju minimalne uslove za rad, dok ostali granični prijelazi nemaju ni minimum uslova propisanim Pravilnikom.

Stalni granični prijelazi za pogranični saobraćaj su: Donji Svilaj–Svilaj, Kozarska Dubica–Hrvatska Dubica, Plazikur–Gejkovac, Zagrad–Pašin Potok, Hadžin Potok–Bogovolja, Tržačka raštela–Kordunski Ljeskovac, Kaldrma–Lička Kaldrma, Vaganj–Bili Brig, Vinica Aržano–Pazar, Subašići–Dvorine, Vir–Cera, Čitluk–Jovića Most, Drinovci–Sebišina, Drinovačko Brdo–Slivno, Prolog–Podprolog, Gabela–Gabela Polje I, Unka–Unka, Radež–Vukov Klanac, Duži–Imotica i Orahov Do–Slano.

Infrastruktura na graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj ne ispunjava uslove iz Pravilnika, neriješeni imovinsko – pravni odnosi, neobezbijeđenost napajanja električnom energijom, loša saobraćajna infrastruktura. Smještaj uposlenika je u kontejnerima koji su u lošem stanju i neuslovni su. Nedostatak zaštitne ograde, kontrolnih rampi otežava rad zaposlenih.


Granični prijelazi između BiH i Republike Crne Gore za međunarodni cestovni, robni i putnički saobraćaj su: Metaljka–Metaljka, Hum–Šćepan Polje, Deleuša–Vraćenovići, Klobuk–Ilino Brdo i Zupci–Sitnica.

Granični prijelazi Klobuk i Zupci ispunjavaju uslove iz navednog Pravilnika, ostali granični prijelazi nemaju ni minimum predviđenim Pravilnikom.

Granični prijelaz za putnički saobraćaj je Vitina–Šula, i on ne ispunjava uslove predviđene Pravilnikom.

Stalni granični prijelazi za pogranični saobraćaj su: Meštrevac-Meštrevac, Biteljica–Biteljica, Krstac–Krstac i Aranđelovo–Nudo. Navedeni granični prijelazi ne ispunjavaju uslove predviđene Pravilnikom.

Granični prijelazi između BiH i Republike Srbije za međunarodni cestovni saobraćaj su: Rača–Sremska Rača, Popovi–Badovinci, Karakaj–Mali Zvornik, Vardište–Kotroman, Uvac–Uvac i Ustibar-Vaganj.

Granični prijelazi Rača i Karakaj ispunjavaju uslove predviđene Pravilnikom, dok ostali granični prijelazi ne ispunjavaju ni minimum uslova predviđene Pravilnikom.

Granični prijelazi za međunarodni željeznički saobraćaj su: Bijeljina–Sremska Rača, Zvornik–Brasina i Štrpci–Priboj. Na navedenim graničnim prijelazima infrastrukturu dužan je da obezbijedi operater. Uslovi nisu obezbijeđeni u skladu sa važećim Pravilnikom, kažu u UIO BiH.

Granični prijelazi za putnički promet su: Šepak–Trbušnica, Bratunac–Ljubovija i Skelani–Bajna Bašta. Na ovim prijelazima infrastruktura ne zadovoljava uslove predviđene Pravilnikom.

Granični prijelazi za pogranični promet su: Donje Crnjelovo-Jamena (skelski), Zvornik (Stari most)–Mali Zvornik, Petriča–Crvica skelski) i Mokronozi–Priboj. Na ovim graničnim prijelazima infrastruktura ne zadovoljava uslove predviđene Pravilnikom.

Kada su u pitanju prijelazi koji ne zadovoljavaju uslove propisane Pravilnikom o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza u BiH, UIO u skladu sa odobrenim sredstvima kroz rekonstrukciju, investiciona i tekuća održavanja vrši poboljšavanje uslova na graničnim prelazima. Nažalost, ta sredstva nisu dovoljna da bi se uslovi na svim graničnim prijelazima mogli brzo poboljšati, kazali su iz UIO BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.