Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 05.08.2019.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sankcije kompaniji Huawei ne mogu ništa, porasla prodaja telefona

(Foto: hedgehog94/shutterstock)
Kineska kompanija Huawei uspjela je da poveća prodaju telefona bez obzira na to što je globalno tržište u opadanju, ali i uprkos višemjesečnim američkim sankcijama.

Huawei je zadržao drugu poziciju, odmah nakon Samsung-a, dok se na trećem mjestu i dalje nalazi Apple. Četvrto i peto mjesto pripadaju Xiaomi-ju i Oppo-u.

Prema istraživanju koje je sprovela analitičarska kuća Strategy Analitics, globalna prodaja telefona je u periodu od aprila do juna opala za 2,6% - 341 milion prodatih telefona. U tom periodu Samsung je povećao udio na tržištu na 22%, pri čemu je najveći doprinos tom rastu ostvaren u srednjem segmentu. Huawei je uspio da zadrži 17% tržišta, a Apple 11%, prenosi PC Press.

Interesantno je da je na godišnjem nivou, Huawei uspio da podigne svoj udio na tržištu za čak 8%, uprkos tome što je posljednjih mjeseci pod oštrim američkim sankcijama. Tome je doprinio ogroman rast prodaje u Kini, dok je u Evropi i ostatku svijeta prodaja u blagom padu.

Objašnjenje za to je što u ovom kvartalu Huawei nije u potpunosti osjetio efekte sankcija, pa se to nije previše odrazilo na njihovu prodaju, ali će vjerovatno u narednom periodu to da se promijeni.

Iz iste kompanije stiže i procjena da je Apple u ovom kvartalu iskusio pad prodaje iPhone-a od 8%.

Napomenuto je i da je ova kompanija nakon prilagođavanja cijena uspjela je da stabilizuje svoje pozicije u Kini, kao i na drugim tržištima (prvenstveno u Indiji) gdje je previsoka cijena predstavljala najveću prepreku za kupovinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.