NavMenu

Kinezi spremni preuzeti Aluminij - Detalji ulaska potencijalnog investitora još nepoznati

Izvor: Indikator Nedjelja, 04.08.2019. 17:01
Komentari
Podeli
(Foto: Aluminij.ba)
Plan ponovnog paljenja Aluminija koji je planiran za 1. septembar ove godine najviše ovisi o pronalaženju finansijskih sredstava potrebnih za taj takoreći "novi start", prenosi Indikator pozivajući se na Dnevni list.

Već je objavljeno, a to je naknadno i službeno potvrđeno, da je za početak potrebno pronaći nešto više od 20 mil KM, kako bi startala Ljevaonica u kojoj bi radilo više do 20 ljudi. Međutim, i dalje je nepoznato gdje će se tražiti ta sredstva i ko će biti taj investitor koji će biti spreman uložiti u ugašenu mostarsku kompaniju.

Federalni premijer Fadil Novalić, koji namjerava i u novom mandatu obnašati istu funkciju, potvrdio je da je interes za "ulazak" u Aluminij iskazao jedan kineski konzorcij čije ime nije otkrio javnosti. Ono što se u kuloarima može čuti, od ljudi koju su uključeni u taj pregovarački proces, jeste da je priča s Kinezima puno ozbiljnija od dosadašnjih pokušaja da se Vlada FBiH dogovori s Glencoreom i "famoznom" kompanijom iz Dubaija koja se nakon gašenja Aluminija više ne spominje, premda je bila predstavljena kao mogući spas.

Navodno, Kinezi su voljni preuzeti kompletnu proizvodnju Aluminija, ne samo pojedine dijelove proizvodnje, ali ta informacija nije potvrđena, niti je dostupan plan "rekonstrukcije" preduzeća.


Jedini zasad dostupni plan je onaj koji je prošle sedmice izradio "krizni stožer", a koji predviđa postupno dizanje na noge Ljevaonice, potom Anoda, a na kraju i Elektrolize, što bi koštalo oko 40 mil KM i donijelo bi oko 560 radnih mjesta. Nije poznato je li se o tom planu razgovaralo s Kinezima. Također, za sada je nepoznato na koji način se planira riješiti pitanje opskrbe električne energije, ali i pitanje duga kompanije od 400 mil KM.

Kako piše Dnevni list, u Aluminiju su sljedeće sedmice planirali započeti tehničke aktivnosti oko eventualnog dizanja dijela pogona na noge, ali to će ovisiti i o povratu PDV-a koji se očekuje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.