NavMenu

Završetak radova na prevoju Karaula do kraja septembra

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 04.08.2019. 17:05
Komentari
Podeli
(Foto: mariait/shutterstock.com)
Radovi na dionici Kladanj – Podpaklenik u završnoj su fazi, potvrdili su Feni iz Cesta Federacije BiH.

Ističu da je, usljed vremenskih neprilika u toku zime i kišnih dana u proljetnom periodu, izvođaču odobren produžetak roka te je planirani završetak radova kraj septembra.

Radovi su podijeljeni u tri faze. Prva faza radova podrazumijevala je izgradnju mostova M11 i M12 i oni su završeni u 2014. godini. Izvođač radova bila je firma Hering.

Druga faza radova podrazumijevala je izgradnju tunela Karaula ukupne dužine 902 m i trase ispred i iza tunela. Ukupna dužina ove dionice (faze) zajedno sa tunelom iznosi 2 km (2.055 m). Radovi druge faze završeni su u septembru 2016. godine. Izvođač je bila kompanija Strabag.

Ugovor za završetak radova na izgradnji magistralne ceste M-18, dionica Kladanj – Podpaklenik na prevoju Karaula potpisan je 2. februara 2018. sa izvođačem JV Euro-Asfalt i ŽGP Sarajevo.


Radovi treće faze podrazumijevaju izgradnju trase ukupne dužine 1.506 m i izgradnju mostova M13 i mosta M14. Betonski radovi na mostovima M13 M14 su završeni. Trenutno se radi na izradi hidroizolacije na mostovima. Iskopi na trasi su završeni i radi se na izradi gornjeg stroja kolovozne konstrukcije – drenaže, tamponi, rigoli, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju, navode iz Cesta FBiH.

Kompletiranjem treće faze radova, dodaju, ukupna dionica dobija svoj značaj i dobija se moderna saobraćajnica dužine 4,5 km koja će imati tri trake od kojih je jedna traka predviđena za kretanje sporih vozila.

Ranije je bilo najavljeno da će radovi biti završeni do kraja jula 2019. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.