Izvor: eKapija | Subota, 03.08.2019.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Đaci u RS dobijaju prvi digitalizovani udžbenik - Geografija za 6. razred pilot projekat

Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Učenici šestog razreda, u desetak osnovnih škola, dobiće priliku da od septembra uče geografiju na novi način, uz pomoć prvih digitalizovanih udžbenika u RS.

Oni će, praktično, o geografskom prostoru, državama i ostalim temama učiti uz pomoć računara i platforme za pristup digitalnim sadržajima koji treba da upotpune učenje iz klasičnog udžbenika.

Ne radi se, naime, o prostom prebacivanju udžbenika u elektronsku formu, već o savremenijem pristupu nastavi, koji podrazumijeva uvođenje novih digitalnih sadržaja. Te sadržaje za potrebe škola u RS priprema Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Predviđeno je to pilot programom digitalizacije nastavnih sadržaja, koji će provesti Ministarstvo prosvjete i kulture, u saradnji sa Zavodom, te Ministarstvom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Počeće se digitalizacijom sadržaja za jedan predmet, u jednom razredu, a nakon što se analiziraju rezultati primjene, planirana je digitalizacija za više predmeta, u osnovnim i srednjim školama, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

U Zavodu objašnjavaju da je cilj da se naprave sadržaji koji će djeci olakšati da bolje shvate lekciju i da usvoje znanje, da to bude interaktivno i da im bude interesantnije.

– Radna grupa zadužena za ovaj projekat je odlučila da to bude gradivo za šesti razred, vođena i iskustvom iz Srbije, te je odabran udžbenik Geografija, autora Miodraga Samardžića i Dragoslava Banjka, jer je i on inovativan po koncepciji i sadržaju. Grafički dizajneri i IT stručnjaci u potpunosti osmišljavaju načine prezentacije sadržaja koji prate postojeći udžbenik. Dakle, u upotrebi ostaju štampani udžbenici, a digitalni sadržaji su dopuna njima – kaže portparol Zavoda Dejan Kerleta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.