NavMenu

Šta njemačko zdravstvo pruža ljekarima?

Izvor: eKapija Subota, 03.08.2019. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Prema nekim procjenama, broj ljekara koji napuste Srbiju kreće se oko 300 godišnje. Najčešće zemlja u koju odlaze je Nemačka, koja je zbog deficita radne snage u zdravstvenom sektoru, svojim propisima olakšala dolazak na rad i zapošljavanje stranih ljekara.

Dobri uslovi u zdravstvenim ustanovama, adekvatna nadoknada i mogućnost za usavršavanje su snažni faktori, kojima Srbija teško može da konkuriše, piše sajt Stetoskop.

Dr med Ljiljana Ljuboja motiv za odlazak pronašla je u pozitivnim iskustvima kolega i prijatelja. Takođe, naišla je na poteškoće u svojoj zemlji u sprovođenju specijalizacije.

- Njemačka jeste obećana zemlja za ljekare. Važno je razumjeti dobro sistem. Prvi korak je što bolje savladavanje jezika. Meni su bile neophodne tri godine za savladavanje jezika do nivoa da svog pacijenta bez poteškoća razumijem, kao i on mene. B2 je bitan samo za administrativni dio, kada je u pitanju dobijanje vize i dozvole za rad - napomnje Ljuboja.


Navodi da njemačko zdravstvo ljekarima pruža slobodu izbora specijalizacije, uslova rada, mjesta rada. Takođe, tu je i veliki izbor metoda koje su neophodne u postavljanju dijagnoze.

- Sistem je generalno dobro organizovan, u smislu da ako primite u seoskoj bolnici pacijenta sa moždanim krvarenjem, taj isti pacijent će u roku od sat vremena helikopterom biti prebačen na neurohirurgiju najbliže veće bolnice - navodi Ljuboja.

Kaže i da radni dan u Njemačkoj traje oko osam i po sati, izuzev dežurstva, koja traju 24 sata i ima ih od pet do osam u mjesecu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.