NavMenu

Aerodrom Sarajevo dobio ocjenu sa rezervom - Tender za građevinske radove vrijedne 36 mil KM nije sproveden u skladu sa zakonom

Izvor: Nezavisne novine Petak, 02.08.2019. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Fotokon/shutterstock.com)
Federalni revizori su utvrdili da Međunarodni aerodrom Sarajevo nije transparentno raspolagao sredstvima, pa tako u toku prošle godine za nabavku usluga građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na aerodromu, u iznosu od oko 36 mil KM, tenderska dokumentacija nije izrađena u skladu s procedurama propisanim Zakonom o javnim nabavkama.

- Društvo je propustilo da tenderskom dokumentacijom definiše zahtjeve za podugovaranje u skladu s propisima, a što je uzrokovalo žalbe i kašnjenje u realizaciji građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova - stoji u izvještaju revizora.

Aerodrom je u prošloj godini napravio plan investicija, kojim je planirano 29.432.000 KM za investicije, i to u građevinske objekte niskogradnje i visokogradnje 15.100.800 KM, nabavku opreme 10.576.200 KM i informatičke tehnologije i komunikacije 3.755.000 KM.

- Međutim, planirane investicije u 2018. su samo manjim dijelom od 11.277.753 KM, ili 38%, realizovane, a najveće odstupanje u odnosu na planirano je kod građevinskih objekata niskogradnje i visokogradnje, gdje je realizovano 4.283.023 KM, ili 28% od planiranog - saopštili su revizori.

Investicije u informatičke tehnologije i komunikacije su realizovane samo u iznosu od 1.683.919 KM, ili 45%, a u opremu 5.310.811 KM, ili 50% od planiranog.

- Iako je Uprava društva raspolagala informacijama o stvarnoj realizaciji planiranih investicija i da je došlo do značajnog odstupanja u realizaciji, nije vršeno razmatranje plana poslovanja, njegovo revidiranje i usaglašavanje u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima u FBiH. Osim toga, društvo je s kašnjenjem od pet mjeseci donijelo godišnji plan poslovanja - konstatovali su revizori.

Revizori su u skladu s tim s rezervom ocijenili finansijsko poslovanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i dali preporuku u kojoj ističu da je potrebno da Uprava društva, u skladu s članom 24. Zakona o javnim preduzećima u FBiH, donese plan poslovanja, a kod odstupanja u realizaciji plana poslovanja izvrši njegovo revidiranje i usaglašavanje.


- Društvo je za izvođenje navedenih građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova zaključilo tri ugovora u ukupnoj vrijednosti 36.068.577 KM. Navedeno nije u skladu s članom 53. Zakona o javnim nabavkama, kojim je definisano da ugovorni organ mora dati potpune informacije o uslovima ugovora i postupku dodjele ugovora koji je kandidatima/ponuđačima dovoljan za pripremu zahtjeva za učešće, odnosno ponuda na stvarno konkurentskoj osnovi. Posljedica ovoga je da radovi nisu započeti u planiranom roku, kao i da nisu realizovane planirane investicije u 2018. godini - stoji u izvještaju federalnih revizora.

Odgovor zbog čega nisu realizovane planirane investicije u Međunarodnom aerodromu Sarajevo u prošloj godini Nezavisne nisu dobile do zaključenja ovog broja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.