Izvor: Capital | Petak, 02.08.2019.| 08:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Netflix vrijedi više od BPD-a pet balkanskih zemalja

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) pet balkanskih zemalja manji je od trenutne vrijednosti kompanije Netflix, pokazuje istraživanja portala How much, koji je poredio tržišnu kapitalizaciju pojedinih najvećih svjetskih kompanija na američkoj berzi sa BDP-om zemalja u razvoju

Netflix, jedan od najpoznatijih servisa za onlajn gledanje filmova i serija, vrijedi ukupno 166,38 mlrd USD.

Tržišna kapitalizacija Netflixa vrijedi više od udruženog BDP-a Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, s obzirom na to da objedinjeni BDP tih pet država ukupno iznosi 149,29 mlrd USD, piše portal Investitor.me.

Najvrijednije kompanije se uglavnom bave tehnološkim ili finansijskim delatnostima, a Microsoft jedini premašuje vrijednost od bilion dolara.

Visoka tržišna kapitalizacija ovih kompanija dolazi još više do izražaja u poređenju sa BDP-om zemalja u razvoju, naročito istočne Evrope, Afrike i Latino Amerike. Pojedine kapitalizacije su vrijednije i u poređenju sa dosta većim državama, kao što su Argentina i Rusija.

Najvrijednija kompanija na svijetu je Microsoft, sa tržišnom kapitalizacijom od 1.058 milijardi dolara. Njegova vrijednost je veća od uduženog BDP-a čak devet država istočne Evrope: Estonije, Litvanije, Letonije, Bjelorusije, Poljske, Ukrajine, Moldavije i Slovačke.

Bank of America, sa ukupnom vreijdnošću od 278,21 milijardi, vrijedi nešto više od BDP-a pet država centralne Azije zajedno: Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Kirgistana i Tadžikistana. Ukupna vrijednost BDP-a ovih država iznosi 271,50 mlrd USD.

Alphabet, matična kompanija Googlea i njenih podružnica, ima širok spektar proizvoda i usluga uključujući pretraživače, Android operativni sistem, servisne kompanije kao što je "G Suite".

Ukupna tržišna kapitalizacija Alphabeta iznosi 786,09 mlrd USD, što je više od ujedinjenog BDP-a 38 afričkih država. Te države čine više od 70% država afričkog kontinenta, uglavnom pozicioniranih u podsaharaskoj regiji. Neke od tih država su: Lesoto, Bocvana, Namibija, Zimbabve, Malavi i Madagaskar…

Facebook, najveća društvena mreža, ostaje vodeći učesnik u tehnološkom sektoru. Trenutna tržišna kapitalizacija Facebooka iznosi 560,62 mlrd USD, nešto više od BDP-a Argentine, koja je na drugom mjestu u Južnoj Americi odmah iza Brazila.

Amazon, vodeća kompanija u internet maloprodajnoj industriji, ukupno vrijedi 956,55 mlrd USD. Njegova vrijednost je skoro ista kao vrijednost udruženog BDP-a devet zemalja Latinske Amerike: Kolumbije, Urugvaja, Paragvaja, Bolivije, Perua, Ekvadora, Venecuele, Gvajane i Surinama. Ukupan iznos BDP-a ovih devet zemalja zajedno iznosi 914,55 mlrd USD.

Visa, jedna od vodećih firmi za finansijske servise u svijetu, ima tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 398 mlrd USD,
veću od BDP-a devet zemalja centralne Amerike: Kosta Rike, Paname, Nikaragve, Hondurasa, El Salvadora, Gvatemale, Belizea, Jamajke i Dominikanske Republike.

Ukupna tržišna kapitalizacija kompanije Apple iznosi 939,67 mlrd USD, što ne nešto više od pola BDP-a Rusije. Rusija ima 12. najveći BDP na svijetu.

Tržišna kapitalizacija neke kompanije jednaka je proizvodu njene tržišne cijene i ukupnog broja emitovanih akcija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.