Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.08.2019.| 14:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor za izgradnju poddionice Ponirak-Vraca na Koridoru 5C - Vrijednost radova više od 60 mil EUR (VIDEO)

(Foto: jpautoceste.ba)
Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše–Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak–Vraca potpisan je danas, 1. avgusta, a potpisali su Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH u ime investitora, u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalta te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane Autocesta FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-Asfalta.

Vrijednost radova je 59.408.825 EUR bez uključenog PDV-a, a novac je osiguran putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 mil EUR i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 mil EUR, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Terzić je rekao da je u ovom momentu 36 kilometara autoputa u izgradnji i da se radi na novih 28 kilometara za novih 450 mil EUR projekata koje treba da se dodijele u sljedećih desetak mjeseci u zavisnosti od toga kako banke budu pratile aktivnosti preduzeća.

- Ono što pred nama predstoji i nadam se da ćemo tu imati podršku praćenje Vlade FBiH kao što to imamo od resornog ministarstva a to je novi ciklus zaduženja od 850 mil EUR za dionicu od 51 kilometar od Ovčara do petlje Mostar jug, u suradnji sa EBRD-om i EIB-om. Dionicu Mostar sjever–Mostar jug bi trebali uraditi sa bankama iz BiH, očekujemo da će Vlada Federacije dati svoj doprinos i da ćemo što prije krenuti u realizaciju tih projekata - izjavio je Terzić.

Trasa autoceste poddionica Ponirak-Vraca je dio dionice Poprikuše–Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk–Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica–Donja Gračanica.

Poddionica Ponirak–Vraca duga je 2,65 km, a najznačajniji objekat je tunel Zenica dužine 2.475 m lijeva cijev i 2.420 m desna cijev. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.