Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.08.2019.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stiže 15 mil EUR granta za dionicu Johovac-Rudanka - Potpisan sporazum sa EBRD-om

Ilustracija (Foto: Stockr/shuttersdtock.com)
Sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti od 15 mil EUR za sufinansiranje izgradnje nove dionice Koridora 5C između Johovca i Rudanke kod Doboja, potpisan je danas, 1. avgusta, između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izgradnja ove nove dionice Koridora 5C između Johovca i Rudanke od približno 6,1 km i dvije petlje predstavlja korak bliže završetku glavnog transportnog koridora BiH. Bespovratna sredstva Evropske unije u vrijednosti od 15 mil EUR ostvaruju se putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a dopuniće kredit EBRD-a u vrijednosti od oko 70 mil EUR, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da ovih 15 mil EUR čini jedan od 11 projekata koje Evropska unija finansira u BiH u okviru Agende povezanosti u kojoj je do sada za BiH odobreno ukupno 217 mil EUR.

- Na nedavnom Samitu Zapadnog Balkana održanom u Poznanju u Poljskoj, EU je odobrila novi Paket sredstava za Agendu povezanosti koji ispunjava naše obećanje u iznosu od 1 mlrd EUR za Zapadni Balkan. Za BiH je predviđen veliki dio ovih bespovratnih sredstava. Od dvanaest novih projekata odobrenih u Poznanju, četiri su u BiH. Pomoću ovih bespovratnih sredstava osigurat će se dodatne investicije za izgradnju infrastrukture koja će biti od koristi građanima i privredi - dodao je Wigemark.

Koridor 5C je glavni međunarodni transportni koridor u BiH koji podržava njen ekonomski razvoj i doprinosi regionalnoj integraciji tako što poboljšava unutrašnju povezanost, kao i povezanost sa susjednim zemljama.

Nova dionica spojiće se na autoput Banjaluka–Doboj i dopuniti druge tekuće i planirane investicije na sjevernom i južnom dijelu Koridora 5C u BiH. Time će se unaprijediti saobraćaj, smanjiti gužve, a u fazi gradnje će se lokalno otvoriti nova radna mjesta. Novi autoput također će unaprijediti sigurnost na cestama tako što će smanjiti intenzivni promet koji prolazi kroz grad Doboj i okolna sela.

- Ovakvi ugovori znače mnogo za pokretanje domaćih poduzeća, novih radnih mjesta i, na koncu, naše približavanje Evropi u komunikacijskom smislu. Kao konačan rezultat imat ćemo nove autoceste, mostove i brži kontakt s ostatkom svijeta, a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta - naglasio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Završetak Koridora 5C očekuje se 2030. godine, a procijenjeni ukupni troškovi iznose približno 4 mlrd EUR. Evropska unija je u okviru Agende povezanosti izdvojila oko 1 mlrd EUR grantova od 2014. do 2020. kroz WBIF kako bi se upotpunili krediti međunarodnih financijskih institucija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.