NavMenu

Stiže 15 mil EUR granta za dionicu Johovac-Rudanka - Potpisan sporazum sa EBRD-om

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.08.2019. 10:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stockr/shuttersdtock.com)Ilustracija
Sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti od 15 mil EUR za sufinansiranje izgradnje nove dionice Koridora 5C između Johovca i Rudanke kod Doboja, potpisan je danas, 1. avgusta, između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izgradnja ove nove dionice Koridora 5C između Johovca i Rudanke od približno 6,1 km i dvije petlje predstavlja korak bliže završetku glavnog transportnog koridora BiH. Bespovratna sredstva Evropske unije u vrijednosti od 15 mil EUR ostvaruju se putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a dopuniće kredit EBRD-a u vrijednosti od oko 70 mil EUR, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da ovih 15 mil EUR čini jedan od 11 projekata koje Evropska unija finansira u BiH u okviru Agende povezanosti u kojoj je do sada za BiH odobreno ukupno 217 mil EUR.

- Na nedavnom Samitu Zapadnog Balkana održanom u Poznanju u Poljskoj, EU je odobrila novi Paket sredstava za Agendu povezanosti koji ispunjava naše obećanje u iznosu od 1 mlrd EUR za Zapadni Balkan. Za BiH je predviđen veliki dio ovih bespovratnih sredstava. Od dvanaest novih projekata odobrenih u Poznanju, četiri su u BiH. Pomoću ovih bespovratnih sredstava osigurat će se dodatne investicije za izgradnju infrastrukture koja će biti od koristi građanima i privredi - dodao je Wigemark.

Koridor 5C je glavni međunarodni transportni koridor u BiH koji podržava njen ekonomski razvoj i doprinosi regionalnoj integraciji tako što poboljšava unutrašnju povezanost, kao i povezanost sa susjednim zemljama.

Nova dionica spojiće se na autoput Banjaluka–Doboj i dopuniti druge tekuće i planirane investicije na sjevernom i južnom dijelu Koridora 5C u BiH. Time će se unaprijediti saobraćaj, smanjiti gužve, a u fazi gradnje će se lokalno otvoriti nova radna mjesta. Novi autoput također će unaprijediti sigurnost na cestama tako što će smanjiti intenzivni promet koji prolazi kroz grad Doboj i okolna sela.


- Ovakvi ugovori znače mnogo za pokretanje domaćih poduzeća, novih radnih mjesta i, na koncu, naše približavanje Evropi u komunikacijskom smislu. Kao konačan rezultat imat ćemo nove autoceste, mostove i brži kontakt s ostatkom svijeta, a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta - naglasio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Završetak Koridora 5C očekuje se 2030. godine, a procijenjeni ukupni troškovi iznose približno 4 mlrd EUR. Evropska unija je u okviru Agende povezanosti izdvojila oko 1 mlrd EUR grantova od 2014. do 2020. kroz WBIF kako bi se upotpunili krediti međunarodnih financijskih institucija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.