Izvor: Startit | Četvrtak, 01.08.2019.| 10:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreatori sve popularnije aplikacije TikTok planiraju da lansiraju svoj smartfon

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Kompanija ByteDance u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok najavila je da planira da proizvede pametni telefon. Ova ideja je rezultat sklapanja saradnje sa Smartisanom koja se dogodila ranije ove godine.

Kompanija već duže vrijeme planira da proširi spektar svojih proizvoda van aplikacija, a portparol ByteDance-a najavio je da je ovaj proizvod bio dio Smartisanovih planova, još prije nego što je sklopio dogovor sa njima.

Nije ni malo iznenađujuća odluka ByteDance-a da se oprobaju u novoj sferi, posebno jer su već proširili svoju proizvodnju na aplikacije za razmjenu poruka Flipchat, a kompanija razmišlja da pokrene i muzički striming servis. Iz kompanije navode da će u telefonu unaprijed biti instalirane obje ove aplikacije, ali i njihova najpopularnija TikTok koja svakodnevno bilježi porast broja korisnika i koja je kompaniji omogućila ovakav rast.

Smartisan važi za jednu od 200 kineskih kompanija za proizvodnju pametnih telefona koje konkurišu na malom dijelu ogromnog tržišta kojim dominiraju pet kompanija: Huawei, Xiamoi, Opoo, Vivo i Apple. Čak i sa malim tržišnim udjelom kompanija je uspjela da ostvari profit i učini svoj brend prepoznatljivim.

Prethodni pokušaji kompanija koje se uglavnom bave proizvodnjom softvera da pređu u hardver nisu prošli naročito dobro. Facebook-ov telefon koji je proizveo u saradnji s HTC-om nije prošao najsjajnije kod korisnika, a sličnu sudbinu doživio je i Amazon Fire Phone.

Takođe se postavlja pitanje o ulozi kineskih kompanija u proizvodnji pametnih telefona za svjetsku publiku, kao i poteškoće koje je TikTok doživio u svom globalnom širenju. Ipak, naizgled preko noći globalni uspjeh ByteDance-a sa TikTok-om daje nadu da bi ovaj put lansiranje telefona moglo konačno da ima pozitivniji ishod.

O karakteristikama, cijeni, tržištu na kom će uređaj biti dostupan, kao i tačnom datumu lansiranja pametnog telefona obje kompanije se još uvijek nisu izjasnile.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.