Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.08.2019.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka priprema plan sanacije zemljišta u Incelu - Proces dekontaminacije biće dugotrajan

Poslovna zona Incel (Foto: Banjaluka.rs.ba)
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je u srijedu, 31. jula, da će proces sanacije zemljišta u Poslovnoj zoni Incel biti veoma dugotrajan i zahtjevan i da će vjerovatno trebati i godine da se eliminišu sve opasne materije, koje su taložene na ovom prostoru još od od pokretanja teške hemijske industrije na ovoj lokaciji, saopšteno je iz gradske uprave.

Govoreći o izvještaju o kontaminiranosti ove zone piralenom, Radojičić je naglasio da je oformljen radni tim koji će, naprije, sagledati kompletno stanje na prostoru nekadašnjeg Incela i da će na osnovu toga biti izrađen prijedelog sanacije kompletnog prostora Poslovne zone.

On je naglasio da će Gradska uprava za iduću Skupštinu grada pripremiti informaciju o stanju u nekadašnjem Incelu, uključujući i prijedlog plana za dalje aktivnosti i sanaciju stanja.

- Rješavanje ovog problema trajaće jako dugo pošto je zagađenje na ovom prostoru prisutno od otvaranja nekadašnjeg Incela – rekao je Radojičić i dodao da će se u krugu Incela nastaviti sa uzorkovanjem zemljišta i podzemnih voda, kao i mjerenjem kvaliteta vazduha.

On je naglasio da na rješavanju ovog problema, u saradnji sa resornim ministarstvom, radi posebni stručni tim i da su na prijedlogu sanacije Incela angažovani i stručnjaci iz Holandije, uz finansijsku podršku Razvojnog programa UN-a (UNDP) i Vlade Švedske. Prema njegovim riječima, ovaj tim je trenutno u fazi izrade tzv. modela lokacije, koja uključuje i geološka i hidrološka ispitivanja tla na području bivšeg Incela.

- Na osnovu tog modela, biće predložen plan sanacije, koji će definisati da li će se kontaminirano zemljište uništavati na licu mjestu ili pak, u inostranstvu, što je izvjesnije s obzirom na to da kod nas ne postoje takva postrojenja – rekao je Radojičić.

On je naglasio da nisu tačne informacije o tome da će, zbog rezultata ovog ispitivanja, svi zaposleni u svim preduzeećima, koje sada posluju u krugu Poslovne zone, biti podvrgnuti vanrednim ljekarskim pregledima.

Prema njegovim riječima, do sada je takva mjera naložena preduzeću Bc metali, ali ne zbog piralena, nego zbog toga što su radnici tog preduzeća izloženi opasnim materijama tokom radnog procesa, pošto se radi o firmi koja se bavi reciklažom akumulatora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.