NavMenu

EU za sada neće zabraniti vještačku travu

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 01.08.2019. 07:44
Komentari
Podeli
(Foto: Bplanet/shutterstock.com)
Evropska unija neće zabraniti travnjake od vještačke trave, barem ne još, ali Evropska agencija za hemikalije (ECHA) traži alternative.

- Komisija ne sprema takav prijedlog. Ono što radimo i što ćemo nastaviti jeste da tražimo najbolji način da odgovorimo na ekološki i zdravstveni uticaj mikroplastike i ohrabrimo razvoj održivih alternativa - rekla je portparolka EK Nataša Berto demantujući pisanje medija da Evropska komisija planira da zabrani vještačku travu.

Vještačka trava je veliki izvor mikroplastike, koja je pak veliki zagadjivač životne sredine. Mikroplastikom se nazivaju veoma mali dijelovi plastike proizvedeni nenamjerno, u proizvodnji velikih komada, npr. sintetičkog tekstila ili namjerno, u proizvodnji za određenu svrhu, kao u slučaju materijala za vještačku travu.

Mikroplastika je izvor zagađenja i jednom kada dospije u tlo može na kraju da završi i u hrani. Parcele vještačke trave značajan su izvor mikroplastike za prirodnu sredinu, izmedju 18.000 i 72.000 tona godišnje. Prema ECHA, sirovine koje se koriste za proizvodnju vještačke trave - mali komadi istrošenih guma - potpadaju pod definiciju "namjerno dodate mikroplastike".

Mada se vještačka trava koja se koristi na sportskim terenima smatra ekološki dobrom alternativom za travu jer se uglavnom pravi od reciklirane plastike i omogućava smanjenje potrošnje vode na terenima, njen ekološki uticaj takođe je značajan.


Poslije istrage pokrenute 2018. godine, ECHA je odlučila da predloži da se na nivou EU ograniči upotreba namjerno dodate mikroplastike sa ciljem da izbjegne gomilanje 400.000 tona mikroplastike za 20 godina. Ako se o restriktivnim mjerama postigne dogovor, biće pogođena proizvodnja vještačke trave.

Međutim, "ni ECHA ni Evropska komisija ne predlažu prekid proizvodnje vještačke trave", razjasnilo je to tijelo EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.