NavMenu

Izraelska firma proizvela mali biftek u laboratoriji

Izvor: Nova ekonomija Srijeda, 31.07.2019. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: GSDesign /shutterstock.com)Ilustracija
Izraelska startap firma Aleph Farms tvrdi da je prva na svijetu proizvela mali biftek u laboratoriji. To su uspjeli razvijajući ćelije uzete od krave, bez potrebe za klanjem životinje ili obradom mesa antibioticima.

Ova firma objavila je da je u pregovorima sa nekoliko restorana iz Sjedinjenih Američkih Država, koji bi ovo meso stavili na svoje jelovnike već 2021. godine, navodi Svjetski ekonomski forum. To bi bila probna faza, dok bi od 2023. godine išli u prodaju, prvo restoranima, a onda marketima.

U laboratorijama širom svijeta već se proizvode hamburgeri i pileće meso, ali Izraelci su prvi na svijetu objavili da prave bifteke. Za sada se radi o malim komadima mesa, ali u ovoj firmi planiraju da narednih godina razviju bifteke pune veličine. Navode da im je krajnji cilj da uđu u mesovnu proizvodnju i učine bifteke dostupnim i po nižim cijenama.


Suosnivač i izvršni direktor Aleph-a Didije Tubia rekao je da kompanija ima ambiciju da postane jedan od tri najveća svetska proizvođača mesa u narednih 20 godina.

U svijetu raste potražnja za zamjenama za meso. Svetski ekonomski forum navodi kao primjer da će po procjenama pojedinih analitičara tržište "mesa" na biljnoj bazi u SAD vrijediti 100 mlrd USD do 2035. godine.

Broj startapa koji proizvode meso iz laboratorije porastao je sa četiri na kraju 2016. godine na preko 20 prošle godine, prema istraživanju tržišta koje je sproveo Institut dobre hrane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.