Izvor: Klix | Srijeda, 31.07.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Federalni zavod PIO od 1. januara 2020. prelazi na trezorsko poslovanje

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Federalni zavod PIO/MIO bi od 1. januara 2020. godine trebao preći na finansijsko poslovanje putem Jedinstvenog računa trezora FBiH. Da bi se to postiglo, potrebno je ispuniti preduslove - najkasnije do kraja septembra ove godine identificirati imovinu, potraživanja i obaveze.

Vlada FBiH se danas upoznala sa informacijom interresorne radne grupe za provođenje člana 130. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i zadužila Federalno ministarstvo finansija da kod izrade teksta zakona o izvršavanju budžeta FBiH, u dijelu koji se odnosi na prioritete izvršavanja budžeta, eksplicitno navede i isplatu penzija kao drugi prioritet u plaćanju, odmah nakon servisiranja unutrašnjeg i vanjskog duga.

Oba federalna ministarstva i Federalni zavod za PIO za to imaju rok do kraja septembra.

Članom 130. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano je uvođenje trezorskog poslovanja Federalnog zakona za PIO, a odredbom člana 150. da će trezorsko poslovanje nosilaca osiguranja biti uspostavljeno u periodu od najduže dvije godine od dana stupanja na snagu ovog zakona. Kako je zakon stupio na snagu 1. marta 2018. godine, finansijsko poslovanje nosilaca osiguranja putem jedinstvenog računa Trezora FBiH treba uspostaviti do 1. januara 2020. godine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Treba naglasiti da su i Programom rada Federalnog zavoda za PIO za 2019. godinu planirane aktivnosti s ciljem uspostavljanja ovakvog načina poslovanja nosilaca osiguranja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.