NavMenu

Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji opala za 20%

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 31.07.2019. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: Vasily Smirnov/shutterstock.com)
Proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji umanjena je za 20,1% u prvoj polovini ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštilo je danas, 31. jula, udruženje ove industrijske grane SMMT.

Jun je bio 13. uzastopni mjesec pada proizvodnje - za 15,2% u odnosu na maj, navodi se u izvještaju. Oko 80% od 666.521 proizvedenih automobila izvezeno je u EU, a podaci su objavljeni u vrijeme kada premijer Boris Džonson insistira da će zemlja izaći iz Unije do 31. oktobra "bez obzira na sve".

Automobilska industrija snažno apeluje protiv Bregzita bez dogovora i strahuje od uvođenja carina i poremećaja u lancu isporuke dijelova, prenijela je agencija DPA.


SMMT navodi da su ulaganja u automobilski sektor opala za 70% u prvih šest mjeseci ove godine, na 90 miliona funti. Ovaj sektor pojedinačno ostvaruje najveći izvoz sa udjelom od 14%.

Najviše automobila u Britaniji prošle godine je proizveo Jaguar Land Rover, koji je u vlasništvu indijskog Tata motorsa, a slijede Nissan, BMW sa markom mini, Toyota, Honda i PSA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.