NavMenu

Ugrožena pčelarska proizvodnja u USK

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 31.07.2019. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)
Nepovoljne vremenske prilike tokom ove godine znatno su ugrozile pčelarsku proizvodnju na području Unsko-sanskog kantona, što će rezultirati rekordno niskom proizvodnjom meda, kažu u udruženjima koja okupljaju pčelare.

Prema riječima Elvira Šehića, predsjednika Udruženja pčelara Bihać iz istoimenog grada, kišno i vlažno vrijeme te niske temperature upropastili su proljećnu ispašu pčela.

- Sve vrijeme je bilo potrebno prehranjivati pčele, tako da su one bile izmorene i loše pripremljene i za ono malo ispaše do koje su mogle doći tokom juna. Rezultat svega je da će prinosi po jednoj košnici biti svega nekoliko kilograma meda, izuzev nekoliko mikrolokacija gdje su pčelare poslužili vremenski uslovi. Generalno, godina je izuzetno loša - kazao je Šehić.

Pčelari ističu da su obilne kiše i niske temperature zavladale baš u trenutku kada je bagrem trebalo da bude u punom cvatu, s obzirom na to da ovo drvo ne može biti medonosno ukoliko su temperature ispod 15 stepeni i ako nema sunca. Predsjednik Udruženja pčelara Kesten iz Cazina Hazim Hodžić ističe kako se ovakva situacija dogodila i prošle godine, koja je počela obećavajuće, a potom su kiše u najvažnijem trenutku pokvarile pčelama ispašu kestena, lipe i livade.

- Zasigurno ova godina je jedna od najlošijih za pčelare. Ipak, pčele moramo održati, omogućiti im da prežive i pripremiti ih za narednu godinu za koju se nadamo da će biti bolja - kazao je Hodžić.


Predsjednik Udruženja pčelara Sana med iz Sanskog Mosta Asmir Lišančić ističe kako je gorući problem s kojim se posljednjih godina suočavaju pčelari, kao i drugi poljoprivrednici, negativan klimatski uticaji.

- To se ponavlja iz godine u godinu i baviti se ovim poslom postalo je prava lutrija. Zbog toga sve veći broj pčelara odustaje od proizvodnje i generalno se smanuje proizvodnja meda - kaže Lišančić.

Pčelari na području USK u posljednje vrijeme sve više problema imaju i s medvjedima, koji su se namnožili u velikom broju, te se sve češće u potrazi za hranom spuštaju do naseljenih mjesta i uništavaju košnice s medom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.