Izvor: biznis.ba | Utorak, 30.07.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švedska daje 1,2 mil KM za sistem energetskog menadžmenta u BiH - Projekat sprovodi UNDP

(Foto: Radovan1/shutterstock.com)
Šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergstrom i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o dodatnom finansiranju u iznosu od 1,2 mil KM za uspostavu sistema energetskog menadžmenta u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti će biti realizirane u okviru UNDP-vog projekta Zeleni ekonomski razvoj, finansiranog od Vlade Švedske, a koji se realizira u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim fondovima za zaštitu okoliša, entitetskim ministarstvima za prostorno uređenje i energetiku, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je zahvalnost Vladi Švedske, švedskom narodu, Razvojnoj agenciji Švedske i implentatoru projekta u BiH – UNDP-u.

– Ovo je prilika da kažem da je Vlada Švedske preko Razvojne agencije do sada u ove i slične projekte u BiH od 2014. godine uložila 13 mil EUR, odnosno više od 25 mil KM. Ovo je samo jedan dio tog velikog projekta koji se obavlja na prostoru cijele BiH. Projektom je planirana uspostava energetskog menadžemeta, zatim baza podataka, informacioni sistem za više od 40 zgrada koje koristi ili gdje je vlasnik BiH. Ovo je zanačajn projekt u nizu projekata iz ove oblasti i omogući će i zapošljavanje jednog broja energetskih menadžera. Osposobit ćemo više od 80 saradnika, manadžera, u svim institucijama u BiH. Kao što to pokazuju rezultati na nekim drugim projektima u RS i FBiH, uštede na godišnjem nivou iznose 20% energije, a dotano još 60% – kazao je Šarović.

Dodao je da se planiranima uštedama u narednom pariodu očekuje "da jedna siromašna BiH više ne dođe u situaciju da troši tri puta više eletrične energije i vode od bogate Švedske".

Šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergstrom kazala je da Vlada Švedske podržava BiH na njenom evropskom putu te da je ovaj projekt jedna od primjera približavanja BiH Evropskoj uniji.

– Vlada Švedske osigurat će 1,2 mil KM, prije svega za obuku i izgardnju kapaciteta energetskih menadžera, potom skrining javnih objekata, a u cilju energetske efikasnosti i ostvarivanja ušteda. Pitanja ekoligije i zaštite okoliša jedna su od prioriteta Vlade Švedske na kojim radimo na domaćem terenu, ali i itekeko globalno. Kada govorimo o energetskoj efikasnosti i unaprijeđenju ovih javnih objekata kroz ovakve mjere i aktivnosti osigurat će se na samo bolja kvaliteta zraka, već i bolji uslovi u samim objektima za sve one koji rade u njima – kazala je Bergstrom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE