NavMenu

Pogledajte kako izgleda završeni dio autoputa kod Zenice (VIDEO)

Izvor: Radiosarajevo.ba Utorak, 30.07.2019. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy Szabi/Unsplash)
Svi tehnički radovi na izgradnji poddionice Drivuša-Klopče na Koridoru 5C, ukupne dužine 2,23 kilometra su završeni.

Trasa poddionice Drivuša–Klopče, na početku se nadovezuje na dionicu Drivuša–Bilješevo u zoni petlje Drivuša, a završava u km 2+680. Minimalni primijenjeni polumjer iznosi 900 m, dok maksimalni polumjer iznosi 1.800 m. Trasa je projektovana za brzinu od 120 km/h.

Najzahtjevnije građevine na toj dionici su bile most Drivuša dužine 650 m i vijadukt Perin Han dužine 400 m. Njihova je širina 13,6 m. Trasa autoceste poddionice nakon odvajanja rampe nastavlja prema mostu Drivuša, koji premošćuje rijeku Bosnu.

Prvi put na ovim prostorima jedan most se gradio po sistemu "polje po polje" korištenjem pokretne skele ili MSS skele (Movable Scaffolding System). Skela je naručena u Norveškoj te brodom dopremljena u luku Ploče, odakle je u dijelovima, pomoću 45 tegljača, dovezena na gradilište, gdje su je radnici sastavljali čak tri mjeseca.

Ono što je obilježio izgradnju ove dionice jesu geološki vrlo složeni terenski uvjeti koji nisu detaljno obrađeni u glavnome projektu pa je trebalo mijenjati projektnu dokumentaciju, kao i klizišta što je uzrokovalo neželjene zastoje na izgradnji otvorene trase autoceste.


Broj radnika koji je direktno radio na izgradnji poddionice je 150, a indirektno više od 300 radnika.

Tokom izgradnje na poddionici Drivuša–Klopče izvršeno je izmještanje regionalnog gasovoda Sarajevo–Zenica u dužini od 2,5 kilometara metodom topli priključak.

Vrijednost ugovora je 33.527.849 EUR sa PDV-om, a novac je osiguran od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.