Izvor: eKapija | Utorak, 30.07.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreću pripreme za sanaciju centralnog objekta Hitne pomoći u Sarajevu - Slijedi i nabavka nove opreme

(Foto: shutterstock.com )
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić potpisala je u ponedjeljak, 29. jula, Sporazum o finansiranju i implementaciji izrade projektne dokumentacije za sanaciju centralnog objekta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo sa direktorom ove ustanove Ademom Zalihićem te direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem, saopšteno je iz Vlade KS.

- Nastavljamo s realizacijom dobrih projekata, jačamo primarnu zdravstvenu zaštitu, jer smo svjesni značaja ove ustanove koja na licu mjesta u hitnim okolnostima pruža našim građanima zdravstvenu zaštitu iz oblasti hitne patologije - istakla je Sofić.

Za ovu namjenu Ministarstvo zdravstva KS je osiguralo 50.000 KM, a najavljeno je da će tokom naredne godine biti obezbijeđena i sva eventualno nedostajuća sredstva.

Realizacijom ovog sporazuma osiguraće se uvjeti za početak rekonstrukcije i sanacija centralnog objekta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, a koja se planira završiti tokom naredne godine.

Zavod za izgradnju KS će pripremiti sve potrebne preduvjete te raspisati tender za izradu izvedbene projektne dokumentacije i neophodnih elaborata, kao i javne nabavke revizije izvedbene projektne dokumentacije.

- Posljednji put ovaj objekt je rekonstruiran 1979. godine, tako da je neophodno s njegovom sanacijom započeti što prije, kako bi njegovo građevinsko stanje adekvatno pratilo visoki kvalitet medicinskih usluga koje svakodnevno njegovu zaposlenici pružaju građanima Kantona - kazao je direktor Hulusić.

U budžetu Ministarstva je planirano 660.000 KM za nabavku opreme ovoj ustanovi, i to: dva kardiomobila, dva kombija za prevoz hemodijaliznih pacijenata, tri bolesnička kreveta za ambulantu te lutki modela za edukativni centar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.