Izvor: RTS | Ponedjeljak, 29.07.2019.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kovački centar Valjevo kuje obojene metale za namjensku i civilnu indsutriju - U planu serijska proizvodnja minskih, raketnih i artiljerijskih programa

Ilustracija (Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Kovački centar u Valjevu u saradnji sa kompanijom Jugoimport SDPR oživio je pogon zatvorene fabrike Petar Drapšin u Mladenovcu. U njemu se kuju obojeni metali za namjenske i civilne potrebe. Time je otklonjeno usko grlo u proizvodnji otkovaka za namjensku industriju Srbije, jer u Valjevu nisu obrađivani obojeni metali.

Renoviranje je koštalo 5 mil EUR, a u pogon su prebačene sve mašine iz mladenovačke livnice.

- Investiranjem Jugoimporta i Kovačkog centra Valjevo došli smo u situaciju da smo ovaj pogon podigli na zdrave noge i mogu da kažem da je jako bitan za Kovački centar Valjevo zbog cjelokupne proizvodnje i procesa kovanja koji smo objedinili. U Valjevu se kuje čelik, a ovde aluminijum i obojeni metali - rekao je Milan Đurović, pomoćnik direktora Kovačkog centra Valjevo.

Srbija više ne uvozi otkovke za teško naoružanje. U Kovačnici su angažovani najkvalitetniji majstori iz nekadašnjeg Petra Drapšina. Pripremaju se za proizvodnju novih kalibara za serijsku proizvodnju minskih, raketnih i artiljerijskih programa.

Sa Mašinskim fakultetom u Beogradu potpisali su ugovor o saradnji.

- Naša uloga, pored usavršavanja mladih kadrova, studenata i mladih inženjera, je implementacija najnovijih naučno-istraživačkih dostignuća u proizvodne procese i procedure u ovom preduzeću sa jedne strane i sa druge rešavanje nestandardnih, specifičnih problema koji se tokom proizvodnje mogu pojaviti - naveo je prof. dr Aleksandar Simonović, prodekan Mašinskog fakulteta za naučno-istraživačku djelatnost.

Tehnički remont Bratunac koji je proizveo oklopno vozilo "despot" u toj fabrici kupuje kovane rukohvate za svoj pištolj "vampir".

- Kovački centar vidimo kao pouzdanog partnera za realizaciju naših budućih projekata - istakla je Svetlana Stanimirović, tehnolog-konstruktor u Tehničkom remontu Bratunac.

Kovački centar Valjevo, sa pogonom u Mladenovcu, zapošljava 320 radnika i najmodernije je opremljen u ovom dijelu Evrope. Svojim dostignućima, od kojih je najveće osvajanje kalibra 155 mm za haubice velikog dometa, daje poseban doprinos usavršavanju namjenske industrije Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.