NavMenu

Kovački centar Valjevo kuje obojene metale za namjensku i civilnu indsutriju - U planu serijska proizvodnja minskih, raketnih i artiljerijskih programa

Izvor: RTS Ponedjeljak, 29.07.2019. 11:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Avatar_023/shutterstock.com)Ilustracija
Kovački centar u Valjevu u saradnji sa kompanijom Jugoimport SDPR oživio je pogon zatvorene fabrike Petar Drapšin u Mladenovcu. U njemu se kuju obojeni metali za namjenske i civilne potrebe. Time je otklonjeno usko grlo u proizvodnji otkovaka za namjensku industriju Srbije, jer u Valjevu nisu obrađivani obojeni metali.

Renoviranje je koštalo 5 mil EUR, a u pogon su prebačene sve mašine iz mladenovačke livnice.

- Investiranjem Jugoimporta i Kovačkog centra Valjevo došli smo u situaciju da smo ovaj pogon podigli na zdrave noge i mogu da kažem da je jako bitan za Kovački centar Valjevo zbog cjelokupne proizvodnje i procesa kovanja koji smo objedinili. U Valjevu se kuje čelik, a ovde aluminijum i obojeni metali - rekao je Milan Đurović, pomoćnik direktora Kovačkog centra Valjevo.

Srbija više ne uvozi otkovke za teško naoružanje. U Kovačnici su angažovani najkvalitetniji majstori iz nekadašnjeg Petra Drapšina. Pripremaju se za proizvodnju novih kalibara za serijsku proizvodnju minskih, raketnih i artiljerijskih programa.

Sa Mašinskim fakultetom u Beogradu potpisali su ugovor o saradnji.

- Naša uloga, pored usavršavanja mladih kadrova, studenata i mladih inženjera, je implementacija najnovijih naučno-istraživačkih dostignuća u proizvodne procese i procedure u ovom preduzeću sa jedne strane i sa druge rešavanje nestandardnih, specifičnih problema koji se tokom proizvodnje mogu pojaviti - naveo je prof. dr Aleksandar Simonović, prodekan Mašinskog fakulteta za naučno-istraživačku djelatnost.

Tehnički remont Bratunac koji je proizveo oklopno vozilo "despot" u toj fabrici kupuje kovane rukohvate za svoj pištolj "vampir".

- Kovački centar vidimo kao pouzdanog partnera za realizaciju naših budućih projekata - istakla je Svetlana Stanimirović, tehnolog-konstruktor u Tehničkom remontu Bratunac.

Kovački centar Valjevo, sa pogonom u Mladenovcu, zapošljava 320 radnika i najmodernije je opremljen u ovom dijelu Evrope. Svojim dostignućima, od kojih je najveće osvajanje kalibra 155 mm za haubice velikog dometa, daje poseban doprinos usavršavanju namjenske industrije Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.