Izvor: RTRS | Ponedjeljak, 29.07.2019.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Čišćenjem rijeke Save do jeftinijeg tranzita robe - Vrijednost regionalnog projekta 244 mil EUR

(Foto: lukabrcko.ba)
Rijeka Sava od Siska do Beograda dužine 590 kilometara, nije plovna godišnje oko 100 dana. Najkritičnije je u ljetnom periodu kada bi frekvencija tereta njenim tokom trebalo da bude intenzivna. Situacija je potpuno obrnuta.

- Sa početkom ljeta dosta je nizak vodostaj, danas je Šamac 185, tako da je dubina plovnog puta u sektoru Gunja negdje oko 130 cm. To svakako nije dovoljno da bi se odvijala komercijalna plovidba - pojašnjava Mladen Rogić, kapetan Kapetanije u Luci Brčko.

Zbog neplovnih dana, najviše trpi brčanska privreda i sama Luka, koja je 80-ih godina prošlog vijeka sa 70% svog kapaciteta, imala pretovar od 400 do 500.000 tona tereta, oko sedam puta više nego u junu ove godine.

- Za ovih prvih šest mjeseci kako je Sava bila plovna pretovareno je oko 81.500 tona, otprilike oko 35 uplovljenja - dodao je Rogić.

U Luci s nestrpljenjem očekuju dogovor zemalja u savskom slivu, za otpočinjanje čišćenja korita.

- Јedan od projekata je čišćenje rijeke Save, a čitav projekat se zove Regulacija tokova rijeke Save i Drine, taj kredit je od 244 mil EUR, gdje su uključene Hravstka, Srbija, Crna Gora i BiH - ističe Marinko Viljušić, direktor ЈP Luka Brčko.

Planirano je takođe da sa dodatnih 10 mil EUR Evropske banke za obnovu i razvoj u Luci urade infastrukturu, prilazne puteve i da nabave novu i veću pretovarnu dizalicu. Time bi Luka postala ozbiljan privredni potencijal u regionu.

- Tek tada bi ovo strateški važno preduzeće moglo zaista da ostvari planirane rezultate, jer riječni saobraćaj je najjeftiniji saobraćaj - tvrdi Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Dinamika dogovaranja priobalnih zemalja odvija se prema planu, i ako tako ostane, radovi na čišćenju korita Save, počeli bi krajem iduće godine, najavljuje Milić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.