Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 29.07.2019.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Renault u problemima, dobit prepolovljena

(Foto: Bhakpong/shutterstock.com)
Francuski proizvođač automobila Renault u petak, 26. jula, je izvijestio o neto dobiti u prvom polugodištu od 970 mil EUR, što je upola manje nego godinu dana ranije, a posljedica je slabije potražnje za automobilima i pada zarade partnerske kompanije Nissan, prenosi BiznisInfo.

Kompanija je zabilježila pad prihoda u tome razdoblju za 6,4%, na 28,05 mlrd EUR, dok je operativna dobit smanjena za 13,6%, na 1,65 mlrd EUR.

- S obzirom na smanjenje potražnje, sada očekujemo da će prihodi u 2019. godini biti blizu prošlogodišnjeg nivoa - saopćili su iz Renaulta.

Slabija prodaja automobila uzdrmala je cijeli taj sektor, izazvavši niz upozorenja o dobiti, a za Renault i Nissan izazovi su još i složeniji dok nastoje okrenuti novu stranicu nakon ere Carlosa Ghosna, bivšeg čelnika koji čeka suđenje u Japanu zbog optužbi za finansijske manipulacije.

Dobit Renaulta pogođena je i slabijom zaradom Nissana, koji je 43,4% u njegovom vlasništvu.

Nissan je ranije izvijestio o padu neto dobiti u prvih šest mjeseci za čak 95% u odnosu na lani, na svega 59 miliona dolara, što je rezultiralo i najavom otpuštanja 12.500 zaposlenih i rezanjem proizvodnih kapaciteta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.