NavMenu

Kako se penzionisati u tridesetim godinama?

Izvor: Danas Nedjelja, 28.07.2019. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Kristi Šen i Brus Lung su dio pokreta koji se zove Fire (Vatra) koji podstiče radnike da stalno štede i omoguće tako sebi ranije penzionisanje.

Odrastajući u ruralnim siromašnim dijelovima Kine, gdje je njena porodica živjela sa manje od 0,44 USD dnevno, Kristi Šen je naučila da donosi odluke na osnovu pragmatizma umjesto na osnovu mladalačke strasti, piše, između ostalog, Gardijan u zanimljivom članku o dvoje sasvim neobičnih penzionera u cvijetu mladosti.

Tokom prvog odlaska u prodavnicu igračaka kada je imala osam godina, nakon što se njena porodica preselila u Kanadu, odbila je da joj kupe plišanog medvedića zarad jeftinije igračke, a da razliku u novcu njen tata pošalje članovima porodice u Kini.

Još kao tinejdžerka opredijelila se za kompjuterski inženjering, ignorišući pređašnji san da bude pisac, i to na osnovu racionalne formule koju je osmislila rangirajući najvijrednije univerzitetske ponude zasnovane na školarinama u odnosu na buduće plate.

I kao odrasla osoba, bilo kakva neslaganja u porodici sa njenim suprugom Brus Lungom, kako kaže, uglavnom se rješavaju "matematičkom formulom". Kada joj je, ističe Šen, prije sedam godina suprug rekao da za tri godine njihova štednja ima potencijal da dostigne 760.000 USD i da mogu da se penzionišu iako su u ranim tridesetim, bila je uvjerena da su činjenice pred njom netačne.

- Moja reakcija je bila, ne, ovo je pogrešno, tvoja matematika je pogrešna, nešto nije u redu - kaže ona. - Nisam vjerovala da je to uopšte moguće.

Na kraju je, naravno, najlogičniji argument prevagnuo. Tri godine kasnije Šen koja je tada imala 31 i Lung 32 godine su se penzionisali.

Njih dvoje su dio pokreta Fire, koji ohrabruje radnike da stalno štede kako bi ranije nego inače prestali da rade za novac. Danas, Šen sa 36 i Lung sa 37 godina, uživaju u penziji. Od kada su napustili svoje stare poslove – oboje su radili kao kompjuterski inženjeri – putuju širom svijeta – i provode vrijeme u zemljama poput Japana, Britanije, Portugala i Tajlanda.

Formirali su i vrlo uspješan i posjećen blog – Milenial revolution, preko kojeg podučavaju druge kako da se penzionišu ranije, a napisali su i dvije knjige.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.