NavMenu

Podbacio urod voća na području Sanskog Mosta

Izvor: biznis.ba Subota, 27.07.2019. 11:37
Komentari
Podeli
Urod voća na području općine Sanski Most potpuno je podbacio ove godine i pred sanskim voćarima je težak period.

Prema riječima Enesa Kobašlića, predsjednika Udruženja voćara Zelenika, loši vremenski uslovi proteklih mjeseci negativno su se odrazili na razvoj voćaka i formiranje plodova.

- To se posebno odnosi na maj, kada voće behara, koji je bio izuzetno kišovit. Zbog intenzivnih padavina tokom tog mjeseca pčele nisu izlazile iz košnica, tako da nije došlo do oprašivanja. U odnosu na prošlu godinu, koja je bila izuzetno rodna, prinosi pojedinog voća biće umanjeni i za 90% - kazao je Kobašlić.

Prema njegovim riječima, najviše su stradale trešnje, višnje i šljive, a osjetno smanjen biće i prinos jabuka, krušaka i drugog voća.

- Sve će se to značajno odraziti na finansijsku situaciju voćara s obzirom na to da su mnogi od njih uložili veliki iznos novca, dok će neki uprkos gubicima morati otplaćivati svoja kreditna zaduženja - istakao je Kobašlić.

Njegove riječi potvrđuje Vehbija Okčić, jedan od najvećih proizvođača jabuka na ovim prostorima koji kaže kako bi ove godine bio zadovoljan urodom od pet tona, za razliku od prošle godine kada je sa svoje plantaže ubrao 20 tona jabuke. Kobašlić ističe da su voćari u odnosu na ostale poljoprivredne proizvođače na području Unsko-sanskog kantona u najnepovoljnijem položaju jer zakonski nisu uvršteni u sistem raspodjele poticaja.

- Uzalud su bila naša nastojanja, vlast nije prepoznala značaj voćarstva i sada smo prepušteni sami sebi. Imamo situaciju da sve veći broj proizvođača odustaje od voćarstva i zaposlenje pronalazi u inostranstvu - ističe Kobašlić.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine može se očekivati slab kvalitet voća, ali i značajno povećanje cijena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.