NavMenu

Banke u RS u prvom kvartalu zaradile 26,6 mil KM - Kreditiranje privrede svedeno na minimum

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 28.07.2019. 17:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tony Stock/shutterstock.com)Ilustracija
Banke u Srpskoj, njih osam, prvi kvartal ove godine završile su sa dobiti od 26,6 mil KM, što je za 3% manje u odnosu na isti period lani, navedeno je u najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Time je nastavljen pad dobiti banaka, ali je znatno manji nego godinu ranije. Na nivou bankarskog sektora u Srpskoj u prvom kvartalu 2018. dobit je iznosila 26,7 mil KM, što je za 35% manje u odnosu na isti period u 2017.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sektoru za prvi kvartal ove godine navedeno je da je na kraju marta ukupna aktiva bankarskog sektora iznosila 8,789 mlrd KM i bilježi blagi rast od 7,3 mil KM u odnosu na kraj prošle godine. Depozit u bankama u RS na kraju prvog tromjesečja iznosio je 5,928 mlrd KM i manji je za 2% u odnosu na decembar 2018.

- Depoziti građana su porasli za 3%, a vladinih institucija 8%. Kada je riječ o privatnim preduzećima i društvima bilježi se pad depozita za 15%, a javnih i državnih preduzeća za 17% - stoji u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Naveli su da je štednja građana uključujući i tekuće račune na kraju marta iznosila 3,319 mlrd KM.

- Oročena štednja, koja bilježi rast od 4% u odnosu na kraj 2018. godine, i dalje čini 75% ukupne štednje - navedeno je u izvještaju.

Na kraju prvog kvartala ove godine ukupno bruto krediti iznosili su 5,043 mlrd KM, što je za 1% više u odnosu na kraj prošle godine. Zaduženost građana porasla je za 2%, a Vlade i vladinih institucija 3%, dok su krediti javnih i državnih preduzeća, kao i privatnih firmi smanjeni.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da je stanje u bankarskom sektoru u posljednjih desetak godina gotovo nepromijenjeno, te da se pad dobiti banaka može očekivati i u narednom periodu.

- Banke su profitno orijentisane, smanjuju kreditne portfolije i okreću se aktivnostima koje doprinose većem profitu uz manje rada i rizika. Usljed političke i ekonomske krize dolazi do većeg stepena štednje kod građana koji manje troše, jer novac čuvaju za crne dane. To dovodi do smanjenja obrta kapitala i prometa, te privrednih aktivnosti - kazao je Ljuboja. Istakao je da najviše brine što banke smanjuju kreditiranje privrede.


- Njihova osnovna funkcija je kreditiranje privrede, a to su sveli na minimum. Finansijska podrška novim projektima i kreditiranje razvoja preduzeća izostaje. Većina banaka je u stranom vlasništvu i ne ide u kreditiranje privrede, jer smatra da je ova sredina politički nestabilna - kazao je Ljuboja.

Nekvalitetni krediti

Nekvalitetni krediti na kraju marta iznosili su 467,8 mil KM i manji su za 2% ili za 9,7 mil KM u odnosu na kraj 2018. godine.

- Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima iznosi 9,27% - navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.