NavMenu

Živinice prvi grad iz BiH primljen u UNESCO-vu mrežu gradova koji edukuju stanovništvo

Izvor: eKapija Petak, 26.07.2019. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: Lucky Business/shutterstock.com)
Živinice su prvi grad iz Bosne i Hercegovine koji je primljen u članstvo UNESCO Globalne mreže gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika (Global Network of Learning Cities).

Navedenim članstvom Živinice su postale dio dinamične mreže čiji je cilj podržati i ubrzati praksu cjeloživotnog učenja u svjetskim zajednicama promicanjem političkog dijaloga i učenja među vršnjacima među gradovima-članicama, uspostavljanjem veza, poticanjem partnerstava, izgradnjom kapaciteta i razvojem instrumenata za potaknuti i prepoznati napredak u izgradnji gradova za učenje.

Prema riječima gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića, u posljednje tri godine izvršena su intenzivna ulaganja u obrazovni sistem i ustanove Grada Živinica, iako je primarni osnivač obrazovnih ustanova Ministarstvo za obrazovanje BiH, a sve u cilju da se našim učenicima obezbijede bolji uslovi u kojima će moći postizati i bolje rezultate, prenosti rtvslon.ba.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH istakli su da se nadaju da će Grad Živinice, kao prvi grad iz Bosne i Hercegovine koji je primljen u članstvo ove prestižne mreže, podstaći i inspirisati i druge gradove u BiH da kroz razvijanje mogućnosti za cjeloživotno učenje svojih stanovnika doprinesu kako izgradnji ljudskih kapaciteta tako i opštem ekonomskom napretku i održivom razvoju, te su poželjeli uspješnu realizaciju aktivnosti planiranih u okviru ove mreže.

Formirali su Gradonačelnikov Savjet mladih, zatim su u saradnji sa AMICOM organizovali mnoge radionice na temu edukacije mladih o informacijama. Posebno je istakao da kada su u pitanju mladi ljudi svaka lokalna zajednica je dužna imati Strategiju za mlade. Grad Živinice je sa mladim ljudima kroz radionice uspio izraditi Strategiju za mlade, te su time možda rijetka lokalna zajednica koja ima tako jedan važan strateški dokument. Međutim najznačajnije ulaganje u mlade, njihovo znanje i edukaciju su uradili kroz stratap projekte i time kvalitetnim mladim ljudima su pružili mogućnost da svoje ideje realizuju u uspješan biznis. Do danas imaju 26 potpisanih startap projekata održivih na tržištu.

Težnja je da kroz startap projekte Gradu Živinice otvori mogućnost kandidovanja u UNESCO-vu Globalnu mrežu gradova koji ulažu u informatizaciju.

S obzirom da su prvi i jedini grad u Bosni i Hercegovini koji je primljen u globalnu mrežu UNESCO-a imaće privilegiju da se u narednih pet godina mogu prijaviti na određene projekte koji će biti kompatibilni, izvještava rtvslon.ba.

UNESCO Global Network of Learning Cities gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika je međunarodna mreža koja je usmjerena ka politici i pružanju inspiracije, znanja i najboljih praksi, a s ciljem unapređenja cjeloživotnog obrazovanja za sve. UNESCO GNLC također čini važan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja, posebno SDG 4 "Osiguravanje uključivog i pravednog kvalitetnog obrazovanja i promicanje mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve" i SDG 11 "Uključivanje gradova i ljudskih naselja".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.