Izvor: eKapija | Petak, 26.07.2019.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgradnja objekata i obnova u četiri psihijatrijske ustanove RS koštaće više od 15 mil KM - Početak radova moguć sredinom 2020.

Ilustracija (Foto: tommaso79/shutterstock.com )
Projekat rekonstrukcije, izgradnje i opremanja četiri psihijatrijske ustanove Republike Srpske - Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac, Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju Modriča, Doma za lica sa invaliditetom Višegrad i Кlinike za psihijatriju UКC RS u Banjaluci mogao bi da počne sredinom 2020.

- Ako sve bude išlo planiranim tokom očekujem da na proljeće ili ljeto slijedeće godine možemo početi rekonstrukciju - izjavio je nedavno ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

Iz tog ministarstva je za eKapiju pojašnjeno šta će se tačno raditi u ova četiri zdravstena objekta.

Što se tiče planiranih radova u Specijalnoj bolnici za psihijatriju na Sokocu planirana je rekonstrukcija i opremanje postojećih objekata: upravne zgrade, muškog i ženskog akutnog odjeljenja, nekadašnje žensko rehabilitaciono odjeljenje (Prijemno), žensko rehabilitaciono odjeljenje, sudsko rehabilitaciono i akutno odjeljenje, psihoterapija, mrtvačnica, garaža za vozila, radno okupaciona terapija, radionice i brijačnica, kao i vanjsko uređenje i komunalna infrastruktura.

U Specijalnoj bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči gradiće se stacionarni objekat, dvije tipske stacionarne kuće, objekat radne terapije i kuhinja sa restoranom i upravnim prostorijama. Radiće se i rekonstrukcija fasada postojećih objekata sa izradom toplotnih zaštita objekata.

Što se tiče višegradskog Doma za lica sa invaliditetom planirane su rekonstrukcije i opremanja škole, ambulante, pet paviljona, upravne zgrade i kotlovnice.

I na kraju, Кlinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske biće izgrađena na Paprikovcu u skladu sa regulacionim planom Paprikovac-Petrićevac zona D.

Procijenjena vrijednost svih radova je oko 15 mil КM bez PDV. Za taj iznos u toku je procedura za dobijanje kredita Razvojne banke Savjeta Evrope preko Ministarstva finansija i trezora BiH. Grant bi trebalo da dobije UNDP u cilju tehničke podrške realizaciji ovog projekta. Ministarstvo zdravlja RS, kako su rekli za eKapiju, nije upoznato sa iznosom granta koji je odobrio UNDP.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.