Izvor: eKapija | Petak, 26.07.2019.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Četiri bolesti koje psi mogu da nanjuše kod ljudi

Ilustracija (Foto: Javier Brosch/shutterstock.com)
Rađena su brojna istraživanja u kojima je dokazano da psi mogu da namirišu bolesti kod ljudi. Donosimo vam listu onih bolesti kod kojih gotovo nikada ne griješe.

Malarija - Naučnici su dokazali da je psu dovoljno da pomiriše nečije čarape kako bi znao da li on ima malariju. Nakon samo nekoliko mjeseci treninga, labradori i retriveri iz mase djece mogli su da izdvoje onu bolesnu, prenosi portal 021.rs.

Rak prostate - Još 2015. godine jedno italijansko istraživanje pokazalo je da ako trenirate psa da osjeti određenu hemikaliju, on može predvidjeti rak prostate. Naime, za vrijeme tog eksperimenta dresirana su dva njemačka ovčara kako bi nanjušili tu hemikaliju, a kada su ih doveli u prostoriju sa zdravim i oboljelim ispitanicima, psi su bili u pravu u 90% slučajeva.

Dijabetes - Psi su se pokazali kao sjajni detektori niskog ili visokog šećera u krvi svojih vlasnika i to samo na temelju njušenja daha ili znoja vlasnika. Životinje mogu da ustanove poremećaj prije nego što ih prikažu klinički testovi i vlasnike mogu da upozore ako osjete da s njihovim šećerom nešto nije u redu.

Parkinsonova bolest - Istraživanje u Mančesteru pokazalo je da psi mogu da predosjete Parkinsonovu bolest, i to čak godinama unaprijed, prije nego što se pokažu bilo kakvi simptomi. Pse su počeli da treniraju za ovo nakon što je jedna žena nevjerovatnog čula mirisa otkrila promjenu u mirisu tijela svog muža, i to šest godina prije nego što mu je dijagnostikovan Parkinson.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.