NavMenu

Nijemci na autoputu postavili kablove za punjenje hibridnih kamiona u toku vožnje

Izvor: Energetski portal Petak, 26.07.2019. 08:07
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Njemačka je u maju ove godine otvorila svoj prvi "električni" put pridruživši se tako Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama koje su u prošlosti sličnim poduhvatom električnim i hibridnim vozilima već obezbjedile mogućnost punjenja u toku vožnje.

Dionica autoputa na sjeveru Frankfurta, dugačka 10 km, bila je unapređena sistemima kablova nalik onima iznad vozova, tramvaja i trolejbusa s ciljem smanjenja emisija štetnih gasova saobraćajnog sektora i posljedičnog smanjenja zagađenja vazduha.

Projekat je tek u povoju, a samo za sprovođenje test-faze Ministarstvo životne sredine Njemačke je izdvojilo 15 mil EUR. Povrh toga, u razvoj neophodne energetske infrastrukture je uloženo 14,6 mil EUR.

Princip "elektrifikacije" saobraćajnica je 2012. godine razvila jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti elektronike i elektrotehnike, Siemens.

Napredna tehnologija omogućava da hibridni kamioni, pri brzini i do 90 km/h, pomoću tzv. pantografa na njihovim krovovima (pantografi – tehnički uređaji za prenos električne energije) "vuku" električnu energiju iz postavljenih kablova, te da se na taj način pune. Kada isprazne kapacitete baterija, hibridi se prebacuju na dizel pogon.


Odsjek za saobraćaj njemačke savezne države Hesen, u kojoj je i realizovan projekat, je saopštio da je električna energija iz kablova na autoputu obnovljivog porekla, što daje još jednu dimenziju održivosti.

Saobraćajnicama Njemačke i dalje jezdi neznatan broj hibridnih kamiona, ali su stručnjaci procijenili da bi zaokret ka elektropogonu preduzetnicima na pređenih 100.000 km uštedio oko 20.000 EUR – što će ih potencijalno motivisati da se ubuduće kreću na električnu energiju.

Ukoliko se dekarbonizacija posredstvom "elektrifikacije" puteva ispostavi izvodljivom, još 13.000 kilometara njemačke saobraćajne mreže će biti opremljeno kablovima za punjenje hibrida, najavili su nadležni organi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Energija, Industrija, Industrija

Kineski gigant TBEA International Engineering zainteresovan za energetske projekte u RS, prioritet obnova distributivne mreže

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u utorak u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering. U pitanju je kompanija koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana. Na sastanku je razmatran

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.