Izvor: eKapija | Petak, 26.07.2019.| 07:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

WWF Adria predstavio projekat Hotel/Kitchen - Kako smanjiti količinu otpada od hrane u hotelima?

Ilustracija (Foto: Shebeko/shutterstock.com)
Uz klimatske promjene i problema sa plastičnim zagađenjem, otpad od hrane predstavlja još jedan globalni ekološki izazov.

U Evropskoj uniji se godišnje baci oko 88 miliona tona hrane, od čega čak 50 miliona tona čine voće i povrće, koje se baci zbog nepravilnog oblika ili neadekvatne veličine.

Zbog toga je WWF Adria pokrenula projekat Hotel/Kitchen koji je realizovan u hotelima Courtyard by Marriott City Center u Beogradu i Esplanada u Zagrebu, sa ciljem da se u njima smanji količina otpada od hrane.

- Predloženim rješenjima i savjetima iz projekta uspjeli smo da smanjimo otpad od hrane u našem hotelu za 12%, a naredni cilj kojem težimo je 30%. Uveli smo praksu razdvajanja otpada, kao i plaćanja odvoženja jednog njegovog dijela, koji se kasnije pretvara u kompost. Najveći izazov je podizanje svjesti gostiju hotela, ali i na tome intenzivno radimo. S obzirom na to da smo prvi hotel u Srbiji koji se uhvatio u koštac sa ovim problemom, vjerujemo da će gosti prepoznati i cijeniti naše napore - istakao je generalni direktor hotela Courtyard by Marriott Robert Gasser, piše na sajtu WWF Adria.

WWF ovaj program sprovodi sa udruženjem Gastronomadi iz Hrvatske, a njihov predsjednik Robert Ripli izjavio je da će konačni rezultati smanjenja otpada od ostataka hrane u oba hotela biti objavljena krajem 2019. godine, ali da su određeni pomaci već primjetni.

- Najveći fokus su nam doručci jer su to obroci gdje gosti sami određuju porciju i količinu hrane, što nažalost često rezultira ogromnim količinama ostataka hrane. Primjenom sajveta i rješenja iz projekta u svakodnevnom poslovanju hotela, nadamo se još većem smanjenju otpada, što ćemo potvrditi zvaničnim mjerenjima - izjavio je Ripli.

- Nepravilno odlaganje ostataka hrane rezultira ispuštanjem metana, veoma štetnog gasa, a uz to potrebne su ogromne količine zemljišta, vode i energije za proizvodnju te prekomjerne količine hrane. Čak 70% biološke raznovrsnosti izgubljeno je usljed krčenja šuma i prirodnih staništa da bi se pretvorili u farme i poljoprivredna zemljišta - upozorava Fabijan Peronja, koordinator projekta iz WWF Adria.

Osim ekološkog, otpad od hrane predstavlja i veliki društveni problem. U svijetu je trenutno oko 9 miliona gladnih, a čak 800 miliona gojaznih ljudi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.