Izvor: Blic | Petak, 26.07.2019.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija do sredine 2020. izbacuje klasične sijalice iz upotrebe

(Foto: ponsulak/shutterstock.com )
Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sljedeće godine, rečeno je na panelu pod nazivom "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje" u organizaciji dnevnog lista Blic.

Kako je istakao pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac, nova pravila trebalo bi da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, a okrenuta su prije svega smanjenju njihovog uvoza.

- Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost - istakao je Banjac.

Pomoćnik ministra najavio je formiranje državnog Fonda za energetsku efikasnost do kraja ove godine, što je i jedan od uslova da od Evropske unije dobijemo dodatna sredstva.

- Planiramo da se u fondu nađe oko 30 mil EUR, trenutno smo na cifri od oko 10 miliona, na koju ćemo od EU dobiti dodatnih 10. Ova sredstva biće usmjerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 mil EUR koja su bila usmjerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica, vrtića - najavio je Banjac uz napomenu da bi ovaj fond mogao da zaživi već početkom 2020. godine.

On je podsetio da je potrošnja energije u stambenim objektima u Srbiji čak tri puta veća nego u Evropi (160 kWh po kvadratnom metru, u odnosu na 50 kWh), ali i da se u preduzećima uvodi sistem energetskog menadžmenta koji podrazumijeva da veliki potrošači svake godine podnose izvještaje ministarstvu o svojim uštedama energije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.