Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 17.09.2009.| 09:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lakshmi Mittal, prvi čovjek "ArcelorMittala": Zemlje u razvoju ključne za čeličane

Najveći svjetski proizvođač čelika "ArcelorMittal", koji posluje i u BiH, ne očekuje da će se tržišta čelika u Evropi i SAD naredne godine vratiti na nivo prije globalne ekonomske krize, ali vjeruje da bi zemlje u razvoju, ipak, trebalo da podstaknu rast potražnje.

"Ne očekuje se normalizacija tržišta u Evropi i SAD u idućoj godini", kazao je izvršni direktor kompanije Lakshmi Mittal.

On je, ipak, ustvrdio da su zemlje u razvoju i Kina jednako važne i da će predstavljati gotovo 80 % globalnog tržišta čelika u ovoj godini, što daje šansu proizvođačima.

"Potražnja u Kini trebalo bi da poraste za više od 15 % u ovoj godini, ali će se ona naredne godine stišati, iako će i dalje rasti", rekao je Mittal, koji je u ranijim prognozama predviđao ovogodišnji rast potražnje u Kini u visini od deset odsto.

Globalna kriza koja je pogodila potrošače u ključnim sektorima, auto-industriji i građevini, primorala je "ArcelorMittal" i njegove konkurente da u prvih šest ovogodišnjih mjeseci posluju s pola kapaciteta. Svjetska potražnja za čelikom, koja je pala za gotovo dva odsto u 2008. godini, prema prognozi svjetskog Udruženja proizvođača čelika, na dobrom je putu da i u ovoj godini zabilježi pad.

Mittal je ranije za ovu godinu prognozirao pad globalne potražnje za čelikom, koja se inače smatra širim pokazateljem zdravlja ekonomije, u rasponu od 15 do 20 %. Poslije krize Mittal očekuje da će se potražnja vratiti trendu rasta u visini od tri do pet odsto, čiji će pokretači biti tržišta u nastajanju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.