NavMenu

Predstavljamo: Büscherhoff-Plastikal d.o.o. za proizvodnju pakovanja Kalesija - U vremenu recesije ostvaruju dobit i upošljavaju nove radnike

Izvor: eKapija Srijeda, 16.09.2009. 16:03
Komentari
Podeli

Büscherhoff-Plastikal Kalesija posluje još od 1974. godine sa nazivom Plastikal d.d. Kalesija. U samom osnutku bavili su se proizvodnjom rašel vreća, te programom brizgane ambalaže. Početkom 1984. godine uvodi se nova linija proizvoda od duvane ambalaže, zatim prerada polietilena u folije i finalne proizvode ekstruzijom, štampom, konfekcioniranjem.

"Godine 1998. započeli smo sa lohn poslovima za Büscherhoff Spetziaverpackung GmbH & Co.KG, a pocetkom 2000. godine došlo je i do zajedničkih ulaganja i do formiranja današnje firme "Büscherhoff-Plastikal" d.o.o. za proizvodnju pakovanja. Svakodnevnim praćenjem zahtijeva tržišta, 2003. godine uveli smo novi proizvodni pogon za proizvodnju jumbo vreća tzv. big-bag svih vrsta po zahtjevima kupaca (sa i bez štampe)", ističu iz ove kompanije dodajući kako su i u prijeratnom sitemu bili među 3 najveća prerađivača polietilena na teritoriji bivše Jugoslavije. Veliki dio kapaciteta je u toku rata uništen ali radom i zalaganjem svih uposlenih dostižu mjesečnu preradu od oko 100 tona polietilena.

Sa svim firmama hemijske industrije iz Tuzlanskog bazena preduzeće Plastikal ostvaruje veoma kvalitetnu sradnju. Tu se prije svega ističu saradnju sa Global Ispat Koksnom industrijom d.o.o. Lukavac, Sisecam soda d.d Lukavac, Dita d.d. Tuzla, Solana d.d Tuzla, kao i sa mnogim drugim.

Trenutno broje 115 stalno uposlenih radnika raznih profila zanimanja. Od ukupnog broja uposlenih, 8 je visokoobrazovanih i 4 višeg stepena obrazovanja dok su ostali srednjeg usmjerenja.

Najveći prihod ovo preduzeće ostvaruje od dorade na repromaterijalu knjiga koje im isporučuje kompanija Büscherhoff Spetziaverpackung GmbH & Co.KG.

"Najznačajniji poslovni rezultat jeste puštanje u rad ekstrudera i šampe koja proizvodi perforirano crijevo za industrijska pakovanja (đubrivo, so idr.) te smo kao jedini proizvođač na teritoriji BiH ovakve vrste ambalaže uspjeli ostvariti zavidne rezultate. Također, ponosni smo i na zadržavanje i upošljavanje velikog broja radnika te u jeku recesije uposli smo 10 radnika u stalni radni odnos", navode u Plastikal d.d. Kalesija.

Što se tiče regionalne zastupljenosti, kažu da su tu prilično slabo zastupljeni. Prostora za saradnju imaju sa transportnim firmama, lukama ali ne mogu, kažu, da uspostave kvalitetnu saradnju.

Poslovni rezultati iz 2008. godine ukazuju na činjenicu da na ovo prduzeće recesija nije imala osobitog uticaja. Pored ostvarene neto dobiti od 180.000 KM, uspjeli su zaposliti i 20 novih radnika u stalni radni odnos, nabaviti nove mašine za šivenje jumbo vreća te obnoviti objekte koji su tokom rata devastirani, a u kojima je bio smješten pogon šivenja.

U narednom period u planu je, kažu, puštanje ekstrudera za folije širine 9 metara.

"Pošto se radi o mašini koja ne postoji instalirana na teritoriji BiH i kako se radi o značajnijoj investiciji, malo ćemo pričekati da se stabilizuje tržište pa da i konkretizujemo planove", dodaju u Büscherhoff-Plastikal-u.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.