Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 25.07.2019.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investitori nisu zainteresovani za državni kapital u preduzeću HPK Draksenić - IRB RS priprema program privatizacije

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Hemijska prerada kukuruza (HPK) Draksenić, kod Kozarske Dubice, biće privatizovana kroz poseban program koji će pripremiti Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, s obzirom na to da se nije pojavio investitor koji bi otkupio državni kapital u ovom preduzeću.

Vlada Republike Srpske je prošle godine skinula HPK sa liste preduzeća od strateškog značaja da bi se omogućila prodaja akcija državnog kapitala u ovom preduzeću putem berze i na taj način jednostavnije i efikasnije izvršila transformacija vlasničke strukture. To je urađeno nakon što je 2018. iskazan interes potencijalnih kupaca za kupovinu državnog kapitala. Međutim, nedavno ih je ponovo vratila na tu listu.

- U proteklom periodu putem berze nije realizovana prodaja akcija ovog preduzeća. Imajuću u vidu poslovanje ovog preduzeća u zadnje tri godine, kao i trenutni privredni ambijent, potrebno je da se ono uvrsti na listu preduzeća od strateškog značaja kako bi u skladu sa zakonom IRB RS pripremila poseban privatizacioni program - navodi se u obrazloženju Vladine odluke.

Podsjećamo, Akcijski fond Republike Srpske ima u navedenom preduzeću vlasništvo nad 68,58% akcija.

Dok IRB traži način da se "riješi" akcija u ovom privrednom društvu, ono gomila dugove i posluje na ivici likvidnosti.

Jovica Šuman, direktor HPK, nije bio pretjerano zainteresovan za razgovor o poslovanju u ovoj godini.

- Spremamo sjednicu Skupštine akcionara i tada ćemo imati tačne podatke. Ne bih sada da pričam napamet - kazao je Nezavisnim kratko on.

Podaci iz 2018. polazuju kako su u toj godini poslovali sa gubitkom od 4,63 mil KM, a u prva tri mjeseca ove godine poslovni minus je iznosio 1,68 mil KM. Ako se u zbir uzme i 2017. godina, akumulirani gubitak iznosi više od 9 mil KM.

- Društvo je po godišnjem obračunu za 2018. iskazalo veće kratkoročne obaveze od tekuće imovine za iznos od 4.650.384 KM, što ukazuje da će se društvo u narednom periodu suočiti s poteškoćama u vršenju svoje djelatnosti - navodi se u revizorskom izvještaju.

Nikola Torbica predsjednik Sindikalne organizacije u ovom preduzeću, rekao je za Nazavisne kako ovakav način poslovanja više ne funkcioniše.

- Radnici imaju stav kako je privatizacija naš jedini spas - kazao je on Nezavisnim.

Inače, kao jedan od potencijalnih kupaca u posljednjih nekoliko mjeseci spominjan je brčanski Bimal, ali je, prema svemu sudeći, odustao od te namjere.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.