NavMenu

RZD International zainteresovan za obnovu pruge Beograd-Bar

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 25.07.2019. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: VladimirE/shuttersdtock.com)Ilustracija
Ruska željeznica zainteresovana je za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar i u toku je prikupljanje dokumentacije za taj projekat.

To je za RTS izjavio predstavnik ogranka RZD International u Srbiji Mansurbek Sultanov.

- Za barsku prugu već imamo završenu dionicu do Valjeva, ali to nije najkritičniji dio, već je to onaj prema Zlatiboru i dalje do granice sa Crnom Gorom - rekao je Sultanov.

Sultanov je ukazao je i da na toj dionici nema mnogo prostora da bi bila mijenjana osovina, kao na pruzi ka Budimpešti.

- Da bi se osavremenila i dostigla projektovana brzina na toj pruzi neophodne su savremena bezbjednosna infrastruktura, nova kontaktna mreža i signalizacija - rekao je Sultanov za RTS.

On je naveo i da ruske željeznice trenutno rekonstruišu najteže dijelove brze pruge Beograd-Budimpešta, i to od Stare Pazove do Novog Sada, u dužini od 44 kilometra. Polovina dionice na pruzi od stare Pazove do Novog Sada već je rekonstruisana, a u toku su radovi na vijaduktu i tunelu kroz Frušku goru.

- Radimo vijadukt paralelno jedan sa drugim u dužini od tri kilometara. Što se tiče tunela kroz Frušku goru, imamo dvije cevi u ukupnoj dužini od 2,2 kilometara. Čekamo jednu veliku eksproprijaciju koja treba da bude završena do kraja avgusta nakon čega ide naredna faza od 10 kilometara od Sremskih Karlovaca do Petrovaradina i Novog Sada - rekao je Sultanov.


Prema njegovim riječima Srbija ima veoma dobar položaj i ne treba da izgubi teretni tranzit, zbog čega su neke rekonstrukcije rađene pod saobraćajem.

- Koridor 10 i 11 su najbitniji i za željeznički i za drumski saobraćaj, zbog čega je strategija koju sada sprovode Vlada i resorna ministarstva dobra - zaključio je Sultanov.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.