Izvor: TVSA | Srijeda, 24.07.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sedam granskih sindikata usvojilo strategiju zajedničkog djelovanja prema Vladi FBiH

Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Sedam granskih sindikata usvojilo je strategiju zajedničkog nastupa prema Vladi Federacije BiH i Udruženju poslodavaca FBiH u vezi usvajanja neophodnih zakona koji se tiču prava radnika tih grupacija i realnog sektora.

Smatraju da se "radnici industrijskog sektora nalaze u izuzetno složenoj i teškoj situaciji diskriminisani u odnosu na druge radnike niskim platama i lošim uvjetima rada".

Također, iniciraće obnavljanje i nastavak rada Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH čija okosnica, kako tvrde, moraju biti industrijski sindikati.

Već su preduzete neke od dogovorenih aktivnosti, a realizacija ostalih očekuje se u narednih 30 dana, navedeno je u saopštenju granskih sindikata iz oblasti industrije.

To su: Sindikat metalaca FBiH, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Samostalni sindikat elektroenergetskih radnika FBiH, Sindikat tekstila, kože, obuće i gume FBiH, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH i Samostalni sindikat hemije i nemetala u FBiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.