Izvor: eKapija | Srijeda, 24.07.2019.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odobren kredit od 20 mil KM za mjere energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica

Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Dom naroda Parlamenta FBiH, na svom posljednjem zasjedanju, donio je i odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Radi se o kreditu od 10 mil EUR, čiji će rok otplate biti 12 godina uz grace period od tri godine te kamatnu stopu – šestomjesečni EURIBOR plus marža od jedan posto godišnje.

- Najvažnije je da smo odblokirali ovaj generacijski projekt za KBZ. Sredstva zajma, od skoro 20 mil KM, koristiće se za poboljšanje energetske efikasnosti u KBZ-u i izgradnju novog termoenergetskog bloka, mašinske instalacije, utopljavanje i ukupnu modernizaciju - napominje Jasmin Duvnjak, zastupnik SDA u Skupštini ZDK te predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, na čiju je inicijativu spomenuta tačka prošle sedmice i razmatrana te usvojena, prenosi zenit.ba.

Duvnjak ističe kako građani Zenice i Kantona zaslužuju bolje i dostojnije uslove za liječenje, a uposlenici kvalitetniji ambijent za rad.

- Ovakvi projekti jačaju mogućnosti i ugled našeg zdravstva. Uz angažman menadžmenta KBZ-a te podršku kantonalnih i federalnih vlasti, očekujem uz ovo unapređenje bolničke infrastrukture, vrlo skoro dobijanje i statusa univerzitetske bolnice - kaže Duvnjak.

On dodaje da bi to bila i nova stepenica u razvoju KBZ-a, ali i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, kojem će ta ustanova biti baza za nastavno-naučne aktivnosti.

- Odlučni smo da Zenica postane jak medicinski centar. Mnogo je posla još pred nama - navodi Duvnjak.

Također podsjeća kako su Vlada i Skupština ZDK još prije više od godinu dana dale sve potrebne saglasnosti za elemente tog projekta i ugovora, ali da je zbog problema u uspostavi nove vlasti u FBiH te kašnjenja u konstituiranju zakonodavne vlasti, Dom naroda konačno na dnevnom redu imao spomenutu tačku te i usvojio odluku o zajmu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.