NavMenu

Pripremljen plan za sanaciju ekološkog problema u krugu banjalučkog Incela

Izvor: eKapija Srijeda, 24.07.2019. 10:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: lassedesignen/shutterstock.com)Ilustracija
Rješavanje ekoloških problema u krugu Poslovne zone Incel rješavaće posebni ekpertski tim, u koordinaciji Vlade RS, Grada Banjaluke i drugih, relevantnih institucija, saopštili su u utorak, 23. jula, ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić i gradonačelnik Igor Radojičić.

Govoreći o rješavanju ekoloških problema u krugu Incela, Radojičić je istakao da je pripremljen plan djelovanja koji je definisao četiri grupe planiranih mjera, saopšteno je na sajtu Grada Banjaluka.

- Prva grupa se odnosi na istrage eventualnih odgovornosti. Grad je već podnosio putem inspekcije istražnim organima sve relavantne informacije koje se tiču eventualne odgovornosti u ovom slučaju - kazao je Radojičić.

Kao drugi set mjera najavljene su preventivne mjere, koje se odnose na čitav niz mjerenja i uzrokovanja zemljišta i vode, uključujući i mjerenje kvaliteta vazduha na ovom prostoru.

- U set preventivnih mjera spada i zabrana iskopa ili izvoženja zemljišta sa tog prostora bez predohodno utvrđenog mjerenja – naglasio je Radojičić.

Uklanjanje posljedica zagađenja opasnim uljem piralenom u poslovnoj zoni, spada u treći set predloženih mjera, koji će biti finansiran od strane Vlade Švedske, a implementiran putem UNDP-a.


- Projekat koji će biti urađen sadržavaće procjenu rizika i prijedlog modela sanacije sa svim mjerama - kazao je on.

Četvrti set mjera se odnosi na zdravstvenu zaštitu stanovništva, koji podrazumjeva sveobuhvatan program preventivne zdravstvene zaštite za pojedina oboljenja.

Ministrka Golić ukazala je da problem sa zagađenjem na ovoj lokaciji prisutan još od šezedesetih godina prošlog vijeka, odnosno od kada je na ovom prostoru počela da radi hemijska industrija.

– Pošto je ovo kompleksno pitanje, formiran je ekspertski tim koji će raditi na sistemskom rješavanju ovog problema - kazala je ministarka Golić, ističući da je Vlada Švedske obezbjedila 300.000 USD za sanaciju zemljišta u krugu nekadašnjeg Incela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.